Spabad sänka energiförbrukning

By Claes

Hur kan jag sänka spabadets energiförbrukning

Sommaren 2019 skaffade jag mig ett spabad. Då tyckte jag att det var en alldeles utmärkt ide att alltid kunna sänka mig ner i ett varmt bad efter träningsrundorna men nu hösten 2022 när energipriserna skenar känns det som en mindre bra ide. Jag går nu och funderar på hur jag kan sänka energiförbrukningen på spabadet.

Problemet är att jag inte vill stänga av spabadet då det troligtvis kommer att frysa sönder!

Viskan spa – Björkö

Modellen på spabadet som jag har heter Björkö och är från Viskan Spa. Energiförbrukningen ligger på ca 260-350 kwh / månad enligt Viskans hemsida. Jag har själv gjort en liten undersökning med integrationen PowerCalc i Home Assistant och det ligger på ca 8 kwh / dag om jag inte badar. Badar jag och pumparna går för fullt så stiger energiförbrukningen. 8 kWh per dag är inte så farligt om elpriset ligger på 1 kr men när priserna indikerar 3-4 kr kWh så börjar det bli väl kostsamt.

Sänka energiförbrukningen

Av en slump när jag satt och sökte på lösningar hittade jag ett dokument på Viskan spa hemsida med titeln: Kan man minska energiförbrukningen själv.
Källa: Frågor och svar | Viskan Spa
Jag laddade ner infon och där fanns tips på hur man kan gå till väga.

Jag kommer att prova följande:

  1. Sänka temperaturen till 37 grader
  2. Värma endast under filtercyklarna. När det gäller filtercyklarna så får jag prova mig fram och hitta en lämplig inställning.

Om detta kommer att ge något resultat återstår att se. Jag får utvärdera under tidens gång.

About Claes