IKEA Trådfri genvägsknapp

By Claes

Installerar IKEA TRÅDFRI Genvägsknapp

Var på IKEA för att köpa lite nya lampor till mitt smarta hem och såg IKEA TRÅDFRI genvägsknapp för att styra scener och automationer. För 99:- tyckte jag att det kunde vara värt att se hur den fungerar.

Vad fick jag med i köpet

Jag fick med följande i kartongen.

Genvägsknappen
Batteri
Klisterdekaler för scener
Självhäftande tejp för att fästa knappen på en vägg
Manual

Spec

IKEA TRÅFDRI Genvägsknapp

Storlek:
Höjd: 13mm
Bredd: 45mm
Längd: 45mm

Batteri: CR2032
Radio: Zigbee
Funktion: Tryck, dubbeltryck och långt tryck. Borde betyda 3st scener.

Installation av TRÅDFRI Genvägsknapp

Skruvade bort luckan och monterade batteriet. Här sitter även knappen för inkludering så innan jag skruvar ihop den försöker jag installera knappen med IKEA Gateway.

IKEA Appen

  1. öppnar appen och trycker på kugghjulet för inställningar
  2. Trycker på Lägg till ny enhet
  3. Letar efter TRADFRI Genvägsknapp. Hur mycket jag än letade hittade jag inte info om Genvägsknapp. Det slutade med att jag valde På/av-reglage/dimmer och följde instruktion i appen.
  4. OK, jag valde På/av-reglage/dimmer på punkt 3 men IKEA appen hittade Genvägsknapp. Trycker på OK
  5. Genvägsknapp är tillagd i appen för använding

Nu kan jag använda genvägsknappen för att styra scener i IKEA appen.

Använda knappen

Just för stunden har jag ingen aning om vad jag ska använda knappen till. Kommer säkert på något kul efter ett tag. Jag måste även att prova om knappen fungerar med Phoscon/deCONZ för att använda direkt i Home Assistan. Just nu är det mest troligt att den får vara kvar i IKEA gateway och sedan importerar jag den från IKEA integrationen i Home Assistant. Kan skriva en uppdatering direkt att IKEA integrationen i Home Assistant inte fungerar med Genvägsknappen. Får prova med Phoscon/deCONZ men det får bli vid ett annat tillfälle

Läs mer om mitt smarta hem:

Smarta Hem – Home Automation

About Claes