Home Assistant och SONOS

By Claes

Hur jag använder Home Assistant och SONOS i mitt smarta hem

Här hemma spelas det musik i stort sett hela tiden. Jag har haft SONOS spelare sedan lång tid tillbaka och jag har fortfarande 2st ZP100 i drift. Jag tycker att det är helt fantastiskt att spelarna jag köpte under 2008 fortfarande fungerar och att dom blir uppdaterade. Den enda SONOS enhet som jag har köpt och inte använder är min CR100.  Den ligger just nu och samlar damm i en garderob och ersatt av SONOS appen i mobilen. Sedan 2008 har antalet SONOS spelare ökat i huset och musik ljuder i många rum.

Home Assistant integrationen SONOS

Home Assistant har en SONOS integration som är riktigt bra och enkel att sätta upp. Dock tog det mig en liten stund att komma på hur jag skulle skapa automationer och hur jag kunde styra SONOS spelarna men efter lite test, labbande och en hel del läsning på forum så löste det sig.
Information om integrationen finns här: https://www.home-assistant.io/integrations/SONOS/

För att slippa strul har jag statiska IP-adresser på mina SONOS spelare i Hemmanätverket

SONOS på Home Assistant Dashboard

Under ett bra tag har jag använt mig av Mini Media player kortet på min Dashboard. Tillsammans med det kortet adderade jag spellistor med hjälp av knappar och det har fungerat bra men för några veckor sedan upptäckte jag kortet SONOS CARD av Johan Frick och jag blev helt såld. Det kortet innehöll allt jag ville ha på min Dashboard.
Länk till kortet: https://github.com/johanfrick/custom-sonos-card

Bra readme och lätt att sätta upp. Jag installerade genom HACS

Styra SONOS med Fjärrkontroller

Det fina med att ha SONOS integrerat med Home Assistant är att jag nu kan använda saker som är kopplade till Home Assistant att styra SONOS spelarna.

Jag använder Aqara Cube för att styra SONOS spelaren i köket. Ibland när jag står och fixar mat och vill öka volymen eller byta sång är det lättare att göra det med Aqara Cube istället för att plocka upp mobilen och starta SONOS appen.

Här har jag markerat sidorna med lite olika spellistor och funktioner. Jag kan öka och sänka volymen genom att vrida på kuben, Starta, Pausa och byta låt med olika rörelser samt välja spellista som är förutbestämd. Inser nu när jag ser bilden att det är dags att ordna lite bättre etiketter än utskrivet papper och tejp.

För en annan SONOS spelare använder jag IKEA SYMFONISK Ljudkontroll för att styra volym, play/paus och byta låt.

Funktionerna är gjorda i Home Assistant Automatiseringar

Övriga funktioner som jag använder Home Assistant och SONOS.
SONOS högtalaren spelar upp ett ljud när dörrklockan ringer
SONOS högtalaren spelar upp ljud vid larm, t ex när vattendetektorn vid diskmaskinen larmar.

 

Mer om mitt Smarta hem: Smarta Hem – Home Automation

About Claes