Lyser upp trädgården med utebelysning

By Claes

Lyser upp trädgården med utebelysning

När mörkret börjar göra intåg tycker jag det är riktigt skönt att belysa vissa mörka partier av trädgården med utebelysning i trädgård.
Efter att ha köpt och testat olika system som allt som oftast har gått sönder pga dålig kvalitet.

 

Vissa gånger har lamphusen gått sönder och vissa gånger har det varit kontakter eller kablage som brustit. I dessa fall är jag övertygad om att de inte klarat av en kombination av fukt, sol, regn, snö, varmt och kallt klimat.

Köpa utebelysning för trädgården

Kravet för mig när vi valde utebelysning är att det ska vara lätt att koppla in, lamporna ska antingen vara 12V eller 24V och det ska vara möjligt att hitta reservdelar ifall någon lampa eller tillbehör går sönder.

Utebelysning Philips Hue

2019 valde jag att köpa Philips Hue utomhusbelysning. Jag införskaffade mig 3st Philips Hue Lily som jag monterade i trädgården. Nu några år senare fungerar de fortfarande alldeles utmärkt. Lamporna är dyra men de har visats sig vara riktigt bra kvalitet. Förra året (2021) valde vi att komplettera med ytterliggare 3st Philips Hue Lily och i år har vi även adderat en Philips Hue Lightstrip för att lysa upp en mörk trapp.

Uteblysning i trädgård Philips Hue Lily

Philips Hue Lily är en 24V spotlight som drivs av en strömförsörjning på 40W.
8W LED, motsvarar en 49W standardlampa
IP65 klassad
Dimbar
16 miljoner färger
Livslängd, upp till 25000 h
Antal Philips Hue Lily på en strömförsöjning: max 5st
Läs mer om lily på Philips hemsida

Koppla ihop lampan med strömförsörjningen är riktigt enkelt med en bra kontakt som skruvas ihop.


Philips Hue Lily placerad för att belysa gräs som är planterat i trädgården. Jag tycker att de fungerar mycket bra att belysa mindre växter eller föremål. Provade att belysa ett större träd men tycker att lampan är lite för klen.

Philip Hue Lily kontakt

Bra kontakt som trycks ihop och sedan skruvas. Finns ett spår för att inte kunna koppla fel.

Philips Hue Lily vitt sken

Philips Hue Lily inställd på Vitt sken. Scenariot i Hue Appen heter Klart Ljus. Belysningen mot samma gräsplanta som ovan men detta kort är taget 2022 och plantan har blivit betydligt större än vid plantering som skedde 2019.

Belysning riktad mot en fontän och Philips Hue Lily är gömd bakom en sten

Styra utebelysning Philips Hue Lily

För att styra utebelysningen krävs det att Philips Hue Lily lamporna är kopplade till en hub. Jag har kopplat mina Philips Hue Lily lampor till Philips Hue Hub för att kunna ta del av alla scener och belysningsvariationer som finns.
För att kunna styra utebelysningen tillsammans med övrig belysning som fasadbelysningen har jag även kopplat Philips Hue Hub till Home Assistant. Home Assistant sköter alla automationer i mitt smarta hem. I detta fall tänder Home Assistant utebelysningen i trädgården när det det blir mörkt ute och stängs av när Nattläge slår på.

Läs mer om mitt: Smarta Hem – Home Automation

 

Läs mer om min Home Assistant Installation: Home Assistant Kontroller

About Claes