Testar Music Assistant i Home Assistant

By Claes

Är Music Assistant i Home Assistant den tjänst jag länge letat efter

Har länge letat efter ett alternativ till mitt SONOS system. All musik som sköts från ett ställe och ett enkelt användargränssnitt. Att kunna sköta spotify musiken till alla högtalare från en app som samtidigt integrerar bra i mitt Smarta hem system. Jag blev riktigt imponerad när jag läste om Music Assistant till Home Assistant och jag var bara tvungen att testa om detta är applikationen jag har letat efter.

Installation av Music assistant i Home Assistant

Installationen av Music Assistant gjorde jag genom HACS. Laddade ned, installerade och sedan lade jag till Music assistant genom + Integration. Informationen om installationen finns väl beskriven på sidan: Installation – Music Assistant (music-assistant.io)

Installerar Music Assistant i Home Assistant

 

När jag sedan startat om lade jag till Home Assistant i sidopanelen genom att gå till Tillägg -> Music Assistant -> Visa i sidofältet.

 

 

 

Som nästa steg lade jag till mina SONOS högtalare genom att Klicka på Add Player Provide och sedan SONOS. När jag lägger till högtalare kan jag välja mellan Airplay, Chromecast, Fully Kiosk Browser, Home Assistant MediaPlayers, Slimproto, Snapcast, SONOS, Universal Group Player & UPnP/DLNA

 

När mina SONOS spelare var tillagda var det dags att lägga till en källa för musiken. Här hemma använder jag spotify och valde det alternativet. Finns en hel del andra källor att välja på som Deezer, Youtube music, Soundcloub, RadioBrowser mm. Något som jag ska prova är att spela från Remote share då jag har en hel del gammal musik på min NAS som inte används idag.

Music assistant Providers

 

När jag hade anslutit mitt Spotify konto kom mina sparade spellistor upp.

Music Assistant mobil

Bilden nedan är tagen från min mobil. Visas vad som spelas just nu, artister mm.

 

Trycker jag på ikonen för högtalare får jag upp en meny med mina högtalare som är tillagda i Music Assistant. Här kan jag nu länka högtalare och gruppera. De aktiva högtalarna visas med svart färg medans högtalare som inte är on-line visas med grå färg

Ett enkelt knapptryck så kan jag justera volymen. Här tycker jag att volymreglaget är på tok för litet.

Music Assistant kontroller

Trycker jag på albumet som spelas får jag upp alla kontroller som Play/pause, framåt, bakåt, volym, högtalare som spellistan.

 

Testar Music Assistant

Nu testar jag Music Assistant och jag ser många fördelar. Jag behöver inte starta SONOS appen för att spela upp musik då allt sköts från Music Assistant som ligger i Home Assistant appen. Musiken blir integrerad i Home Assistant där jag kan skapa automationer.

Något jag har märkt är att ibland hoppar den över låtar i spellistan. Volymkontrollen är lite liten för mig men för övrigt fungerar det bra!

Vad jag nu vill testa är Airplay funktionen. Merparten av mina SONOS spelare har Airplay och nu ska jag se om jag kan få till ett multirum system med olika fabrikat. Letar nu efter en Högtalare som är Wifi uppkopplad och har airplay!

 

 

Music Assistant versionen som jag testar är 2024.5.1
Home Assistant versionen är 2024.6


Läs mer om mitt smarta hem: Smarta Hem – Smart hem system – Home Automation

 

Läs mer om min installation av Home Assistant: Home Assistant Kontroller

About Claes