Nanoleaf Matter Smart Multicolor Outdoor String lyser upp altanen i Trädgården

By Claes

Installerar Nanoleaf Matter Smart Multicolor Outdoor String för att lysa upp altanen i Trädgården

Förra året renoverade vi altanen och nu slog jag till och köpte belysningen Nanoleaf Matter Smart Multicolor Outdoor String. Nanoleaf presenterade den nya LED slingan tidigt under 2024 och nu är de äntligen tillgängliga att köpa i deras web-shop. Anledningen till att jag ville ha denna modell är att den är anpassad för utomhusbruk, går att styra via Matter samt att jag tycker lamporna ser bra ut. Dessutom har jag varit väldigt nöjd med övriga produkter från Nanoleaf som vi använder i hemmet.

Nanoleaf belysning på altanen i trädgård

Spec

20st RGBWIC LEDar
Wi-Fi 2.4GHz (b/g/n), Bluetooth
Matter via Wifi
Mikrofon på kontroller
IP klassning:
Kontroller: IP67
Lampor: IP65
Strömförsörjning: IP44
Distans mellan lamporna: 0,75m
Källa: Nanoleaf Outdoor String Lights | RGBWIC Smart LED Bulbs

Vad fick jag med i boxen

Jag fick 20st lampor monterad på en 15m lång slinga.

Strömförsörjning

Kontrollpanel

Instruktion med koden för Matter

 

Strömadapter samt en kontrollpanel med 4st knappar. On/Off, ljusstyrka och ändra färg/scen. På kontrollpanelen sitter det en mikrofon som gör att om jag väljer en scen med musik kommer lamporna blinka i takt med musiken. Har testat och nog blinkar det men det är så pass ljust ute så det var svårt att se effekten. Denna funktion får jag prova mer när mörkret lägger sig.

Anslutningen av slingan till adaptern görs med en kontakt som skruvas ihop

Upphängningen av slingan görs med öglan som sitter monterad på alla fästen. På bilden har jag monterat slingan på räcket med en skruv.

Installation i hemmanätverket

Installation görs i Nanoleaf appen. Klickade på My Devices och följde instruktionen för att välja vilket nätverk jag ville ha den inkopplad i. Direkt efter att den var inkopplad i nätverket fick jag en uppdateringen. Uppdateringen av mjukvaran slutfördes och sedan kunde jag använda appen för att styra slingan.

 

Ett klick på Ikonen tar mig till vyn där jag kan styra ljuset och har då valen, Basic, Scene och Favorite

Matter

Nanoleaf Matter Smart Multicolor Outdoor är kompatibel med Matter. Betyder att jag kan använda ljusslingan med t ex Home Assistant. Kommer att prova detta och får återkomma i ett annat inlägg hur detta fungerar.

 

Färdigställa installationen utomhus

För att testa satte jag upp slingan lite provisoriskt. Jag ska nu montera den på ett bra sätt i altanräcket och se till att kablaget blir bra. Jag kommer även skydda Strömadaptern och kontrollern för regn, vind och rusk.


 

Läs mer om vad jag använder i mitt smarta hem: Smarta Hem – Smart hem system – Home Automation

 

Läs mer om mitt hemmanätverk: Hemmanätverk

About Claes