Testar Aqara Temperatur T1 sensor vs Aqara temperatur sensor

By Claes

Testar Aqara Temperatur T1 sensor vs Aqara temperatur sensor i Home Assistant med ZHA (Zigbee Home Automation)

Nyligen köpte jag den nya modellen Aqara temperatur sensor T1 och installerade här hemma. Jag var nyfiken på hur den fungerade jämfört med den äldre modellen Aqara Temperatur sensor. Den enda skillnaden som jag har hittat är att den nya T1 sensorn använder Zigbee version 3.0 medans den äldre använder enligt Aqaras hemsida Zigbee.

 

Den äldre versionen till vänster och den nya T1 sensorn till höger. På bilden ser det ut som de har olika dimensioner men de är lika.

Den nya T1 heter TH-S02D

Den äldre heter WSDCGQ11LM

Test och jämförelse

Det jag ville testa var mätresultat för temperatur, tryck och fuktighet. Samt hur de fungerar i Zigbee nätverket. Den äldre versionen har en förmåga att ramla ur mitt nätverket ifall Routern den är kopplad till blir off line.

Aqara T1 Zigbee test med ZHA

Det första jag gjorde var att kontrollera till vilken Router de var kopplade till. Båda var kopplade till en kökslampa som jag kallar KT8. KT8 är en IKEA lampa TRADFRI bulb GU10 WS 400lm

 

Nu tog jag bort lampan fysiskt från sockeln och väntade tills ZHA indikerade att den var Off line. ZHA markerar KT8 Off line med röd färg.

 

Efter det steget väntade jag en liten stund och kontrollerade ifall sensorerna rapporterade status till ZHA. T1 sensorn rapporterade men inte den äldre versionen. Väntade en stund och sedan uppdaterade jag Visualisering i ZHA och såg nu att T1 sensorn har hittat en alternativ väg. T1 sensorn är nu kopplad till en lampa som heter VF2. Den äldre versionen är fortfarande kopplad till KT8 som är urkopplad.

 

Efter ytterligare lite tid blev den äldre Aqara temperatur sensorn markerad Off Line. Den nya T1 sensorn hittade en ny rutt och fungerar som den ska.

Både KT8 och den äldre Aqara sensorn är Off line. Nu ska jag montera tillbaka kökslampan KT8 i sockeln och se om den äldre Aqara sensorn kopplar upp sig igen.

 

KT8 lampan kopplade upp sig direkt men min äldre Aqara sensorn är fortfarande off line. Den nya Aqara Temperatur T1 fungerar som den skall!!

Den nya Aqara Temperatur sensor T1 Model: TH-S02D fungerar precis som den ska! Kul!! Eftersom den äldre Aqara av model WSDCGQ11LM tappade kontakten med mitt Zigbee nätverk ska jag nu koppla in den igen och kolla om det är någon skillnad i rapportering för Temperatur, Tryck och Luftfuktighet.

Temperatur, Fukt och tryck rapportering

Efter att jag fick in den äldre sensorn i nätverket loggade jag resultat under 24 timmar. Visst finns det skillnader men inget som jag reagerar på.

Den blå kurvan är T1 och den lila är den äldre versionen av sensorn. Temperatur diffar på vissa ställen ca 0.1 grader

 

När det gäller luftfuktighet är det större skillnader. T1 sensorn rapporterar ett mindre värde än den äldre sensorn. Det verkar även som T1 sensorn rapporterar oftare än den äldre versionen. Diffen är ungefär 1-3% skillnad.

 

Liten skillnad i tryck. Här rapporterar T1 sensorn ett mindre värde än den äldre sensorn.

Efter att jag testat den nya sensorn under ett dygn tycker jag att den fungerar bra! Den riktigt stora fördelen är att den verkar stanna kvar i nätverket och hittar en ny rutt ifall routern den är kopplad till går ned.

Jag gillar Aqara Temperatur sensor pga av formatet. Den är enkel att placera på många ställen i mitt hus och den är väldigt diskret. Min installation av T1 sensorn i Home Assistant finns här: Aqara Temperatur, Luftfuktighet och Lufttryck T1 sensor med Home Assistant


Läs mer om mitt smarta hem: Smarta Hem – Smart hem system – Home Automation

 

Läs mer om min Home Assistant Installation: Home Assistant Kontroller

About Claes