UniFi kamera med Home Assistant

By Claes

Använder Unifi kamera G5 Turret med Home Assistant för rörelsedetektering och notis med bild för ringklockan

Har installerat UniFi G5 Turret Ultra i mitt hem för övervakning av dörrar och fönster utomhus. Home Assistant har en UniFi Protect integration och nu kan jag använda mina kameror i mitt smarta hem. De funktioner jag använder är Unifi AI events för rörelsedetektion samt att jag skickar en notis med bild när någon trycker på ringklockan.

 

På Home Assistant hemsida hittade jag all information on UniFi Protect integrationen. Vilka system som supportas mm: UniFi Protect – Home Assistant (home-assistant.io)

Vad använder jag

UniFi G5 Turret Ultra

 

Unifi NVR

Unifi Protect som körs i UNVR är kopplad till en Raspberry Pi 5 via mitt hemmanätverk. På Raspberry Pi 5 kör jag Home Assistant.

Unifi Protect Installation i Home Assistant

Innan installationen av Unifi Protect integrationen i Home Assistant skapade jag en lokal användare i min UNVR samt att jag gav UNVR en statisk IP adress. När det var klart installerade jag integrationen och fyllde i tre fält. IP adress, användarnamn och lösenord för mitt lokala konto. Därefter hittade Home Assistant mina 5 kameror och min UNVR.

Kontroller, sensorer och inställningar

Mina G5 Turret Ultra kameror visar 2st gömda kontroller, 12st sensorer och 16st inställningar i Home Assistant integrationen. De sensorer jag använder för belysningen är Person Detected och Vehicle Detekted.

 

Ett antal inställningar kan göras med Protect integrationen. T ex kan slå av och på funktioner som AI events, sätta en Privacy mode där kameran blir svart

UNVR

Även UNVR information finns med. Under Diagnostik ser jag t ex information om utrymme på hårddisken mm.

Automationer för G5 Turret kameran

Funktionerna jag kan använda i automationer är otroligt många. Jag räknade till hela 63st funktioner under Gör något när …

 

De automationer jag har skapat idag för mitt hem är

Ta ett kort med kameran vid entren när någon trycker på ringklockan. Skicka sedan bild till telefoner.

Tänder fasadbelysning när Person detekteras.

Tänder Garagebelysningen när bil kommer upp på uppfarten.

 

Kommer att lägga upp mer info om mina UniFi Protect automationer i ett annat inlägg

Video på Dashboard

Jag la mina video strömmar på min Dashboard med hjälp av Bildentitet kortet. När jag går till min sida där jag har mina kameror tar det ca 10 sekunder innan videon uppdateras. Stannar jag kvar på sidan så strömmas videon bra men så fort jag byter sida har jag ca 10 sekunder fördröjning.

 

Läs mer om min installation av Home Assistant: Home Assistant Kontroller

About Claes