Installerar ett litet smart hem system för att styra lampor och uttag

By Claes

Installerar ett litet smart hem system för att styra lampor och uttag med IKEA DIRIGERA, IKEA TRÅDFRI lampor, Fjärrkontroll och smart uttag.

Hjälpte en nära släkting att sätta upp ett litet system där fönsterlampor tänds och släcks med fjärrkontroller. Utebelysningen tänds vid solnedgång och släcks vid soluppgång. Som kontroller använder vi en IKEA DIRIGERA hubb. Hade vi inte behovet för automatiskt utebelysningen hade vi nog klarat oss bra med bara fjärrkontrollerna. Nu när DIRIGERA hubben är på plats finns det möjlighet att bygga ut systemet med fler funktioner.

IKEA Dirigera Hub

Bild på IKEA Dirigera hubb

Utebelysningen med Trådfri Lampa

I armaturerna för utebelysningen installerade vi 4st IKEA Trådfri E27 806 lumen lampor. Dessa har vi grupperat i IKEA Home Smart appen så att alla fungerar samtidigt. Lamporna slås på vid solnedgång och slås av vid soluppgång. Denna funktion är gjord med en scen i IKEA appen.

Bild på Trådfri 806lm E27

Fönsterlampor

I 3 stycken rum monterade vi TRÅDRI E14 470lm i fönsterlampor med E14 sockel. Denna lampa är även dimbar med justerbara vita färgtoner.

Trådfri e14 470 lumen

 

I ett större fönster med 3st lampor där lamporna var anslutna med ett grenuttag monterade vi en Tretakt. Tretakt har bara funktionen av och på och går inte att dimma som lamporna vi monterade.

Bil på IKEA TRTAKT smart uttag

 

För att styra fönsterbelysningen använder vi två stycken RODRET. Enkel funktion med av och på.

Bild på IKEA RODRET liggandes på bord

IKEA Home smart appen

I IKEA appen döpte vi rummen till Fönster och Ute.

I rummet fönster la vi alla fönstelampor med E14 sockel, Tretakt och fjärrkontrollerna RODRET. Fjärrkontrollerna är kopplade till alla lampor i detta rum med DIRIGERA.

 

I rummet Ute är lamporna med E27 sockel placerade.

 

En Scen är tillagd för att styra utelamporna med hjälp av funktionen Solnedgång/Soluppgång.

Systemet är enkelt och smidigt att installera då vi bara byter ut lamporna och sätter dit en smart plug.

About Claes