Nanoleaf Matter Lightstrip Installation

By Claes

Nanoleaf MATTER Lightstrip Installation i Apple Homekit och Home Assistant

Vi fick en ny led ljusslinga här hemma! Nanoleaf Matter Lightstrip. Tanken med köpet är att den ska placerad vid en dator och senare synkas med Razer Chroma. Vi har redan en Philips Hue som är kopplad till Razer Chroma och det ska blir intressant att se om de fungerar ihop. Men först ska Nanoleaf lighstrip kopplas till Apple TV 4K som är min Thread Border Router och sedan vidare till Home Assistant via Matter.

Nanoleaf Essential Matter LED-ljuslist

Vi köpte ett 5m startpaket och vi fick med:

LED-ljuslist på 2m
Kontroller
Strömadapter
3st förlängningslister på 1m
Radio: Thread, Bluetooth

Installation i Nanoleaf Appen

Det första vi gjorde var att montera ihop alla delar. Ledslingan, kontrollern och adaptern. Stömsatte och kollade om vi kunde styra med kontrollern. Det sitter 4 knappar: On/off, byta färg och dimra.

Nanoleaf MATTER Lightstrip kontroller

Därefter laddade vi ner Nanoleaf appen i telefonen och installerade Ljuslingan mot appen via Bluetooth. Det fungerade smärtfritt och var inget problem. Det vara bara att följa med i instruktionerna i appen. Nu kollade vi så att den fungerade, att vi kunde slå på, av och ändra färger.

Efter att allt fungerade kopplade vi på förlängningarna. Bra kopplingar där det var enkelt att koppla hane och hona

Installation i Homekit Apple TV 4K

Eftersom Nanoleaf Matter Lightstrip har Thread Radio kan jag nu ansluta ljusslingan till min Apple TV 4K och använda med HomeKit. Installationen är enkel genom att Lägga till en enhet och sedan använda kameran och riktiga den mot QR koden som följde med. Har jag inte QR-koden kvar är koden tryckt på kontrollern och kan då mata in det manuellt. Testade att slå på, av och dimra och det fungerade utmärkt med en väldigt snabb reaktionstid. Distansen mellan Lightstrip och Apple TV är ca 10m.

Installation i Home Assistant

För att få Nanoleaf Matter lightstrip att fungera med Home Assistant kommer jag att dela den från Apple Homekit via MATTER. Vad jag nu gör är att gå in i inställningar på Nanoleaf lightstrip i Apple Home och längst ner på sidan finns det något som heter Slå på Parkopplingsläge. Jag klickar på den och kopierar koden som visas.

I Home Assistant lägger jag till en ny Matter enhet och klickar på Fler alternativ. Klickar på Lightstrip och sedan klistar jag in koden som jag fick i Apple Home.

 

Som ett mirakel är nu Nanoleaf adderade i både Apple Home och Home Assistant.

 

Nu ska jag försöka lägga till Nanoleaf i Razer Synapse och se om det fungerar med Chroma synkning-

 

Läs mer om mitt Smarta hem: Smarta Hem – Home Automation

 

Läs mer om min installation av Home Assistant: Home Assistant Kontroller

About Claes