WLED Ljusslinga med Home Assistant

By Claes

WLED Ljusslinga med Home Assistant

För ett tag sedan byggde jag min första ljusslinga baserade på WLED som jag använder med Home Assistant. Jag själv tycker dessa är otroligt coola och nu har jag en som fungerar som en lampa med olika notifikations funktioner samt barnen har varsin i sina rum. Mina WLED baserade ljusslingor är baserade på D1 Mini Pro samt ws2811 led. Det häftiga med dessa ljusslingor är att jag kan kontrollera och styra alla led individuellt. Ljuseffekter skapar jag i WLED appen som jag sedan kan använda i Home Assistant.

ws2811 och D1 mini pro

Och efter lite montering, lödning och programmering placerade jag innehållet i en gammal IKEA lampa med frostat glas

wled i IKEA lampa

Di Mini Pro är ansluten till mitt Wifi nätverk och sedan använder jag Home Assistant för att styra ljusslingan

WLED i Home Assistant

Kontroller i Home Assistant för att styra lampan. Av, På, dimning och sätta färg.
Preset funktion där jag har förinställt lite scenarior i WLED som, Standard Ljus, Ringklocka, Internet nere mm

För att styra WLED med Home Assistant appen kan jag slå av och på, dimra samt använda alla förinställda ljusinställningar när jag trycker på Effekt

kontroll av wled i Home Assistant

WLED Automationer i Home Assistant

De automationer jag har skapat är: När någon trycker på ringklockan blinkar lampan blått. När Internet går ned blir lampan röd och pulserar. Vid Jul ändras standard ljuset till en belysning som är anpassat till Julen 🙂

WLED ljusslingan är även implementerad i standardbelysningen är hemma. Vid Mörkt inne slår lampan på med övrig belysning.

Läs mer om min installation av Home Assistant: Home Assistant Kontroller

Läs om min installation av WLED: LED Ljusslinga med Wled

About Claes