Fibaro Smart Implant med Home Assistant

By Claes

Fibaro Smart Implant med Home Assistant och Z-wave JS

Jag använder Fibaro Smart Implant FGBS-222 med Home Assistant och Z-wave JS för att styra mitt FTX ventilationsystem. Mitt FTX system är relativt gammalt och det finns ingen bra styrningen förutom med den medföljande kontrollpanelen så för att styra mitt system installerade jag en fibaro smart implant så att jag kan växla mellan hög, normal och låg fläkhastighet. Tidigare hade jag Fibaro Smart Implant installerat med Homey men från och med 2022 använder jag Smart Implant med Home Assistant och Z-wave JS.

Fibaro Smart Implant FGBS-222

Strömkälla: 9-30V DC
Ingångar: Analoga / digitala
Utgångar: 2st potentialfria
Inbyggd temperatursensor
Supportar 6st DS18B20 eller 1st DHT22
Radioprotokoll: z-wave
Storlek: 29 x 18 x 13 mm
För mer information, länkt till Fibaro sida om specification

Fibaro Smart Implant
Fibaro Smart Implant är ansluten till Aeotec z-stick Gen5+ z-wave som är monterad i Raspberry Pi 4.
Z-wave kontroller

I Home Assistant använder jag Z-wave JS

Fibaro Smart Implant i Home Assistant

Som kontroller har jag mina utgångar som jag styr ventilationssystemet med. Har namngett dom som Hög och Låg för att jag enklare ska komma ihåg vilken utgång som styr. På bilden nedan visas 2st som Dold och det beror på att jag har ändrat dessa med hjälpare.

Sensorer dyker upp nedanför

Fibaro smart implant i Home Assistant

Fibaro smart implant Automationer i Home Assistant

De automationer jag har skapat i Home Assistant är för att få följande funktioner:
När luftfuktigheten ökar i badrummet slår jag på hög ventilation
När vi åker hemifrån slår jag på låg ventilation för att spara energi
När vi kommer hem slår jag på normal ventilation

Läs mer om min installation av Home Assistant: Home Assistant Kontroller

Läs mer om vilka z-wave enheter jag använder: Z-wave kontroller, Sensor, Switch, Smart plug, termostat

About Claes