Home Assistant Kalender

By Claes

Kalender i Home Assistant

Med uppdateringen 2022.12 kan jag nu använda en kalender i Home Assistant. Jag har ingen aning om vad jag ska använda den i dagsläget med tänkte testa hur den fungerar.

Installation

Jag installerar kalendern genom att gå till inställningar -> Enheter och tjänster -> Lägg till Integration -> Local Calendar -> Namnger kalendar och klickar på spara.

Efter Installation fick jag upp en ny ikon till vänster som heter Kalender. Klickar jag på den visas nu kalender som jag döpte till Dashboard.

För att skapa ett event klickar jag på knappen längst ner till höger, Add Event. Nu får jag upp en dialogruta där jag ska fylla i Summary som är event namnet, när eventet ska starta och när det ska sluta.

I mitt test har jag nu skapat ett event December 12 som jag kallar för test event.

Automation för att testa kalendern

Nu skapar jag en automation för att testa om detta event blir triggat. Blir det triggat ska det skicka en notis till min telefon.
Villkoret är att texten i kalendern måste innehålla test event.

Händelse: Calendar trigger
Vilkor: Template condition – {{ ’test event’ in trigger.calendar_event.summary }}
Åtgärder: Send a notificaton

Visst fungerar det men jag tycker att det är krångligt att använda templates för att skapa villkoret.

Är kalendern användbar för mig

Idag ser jag inga behov av att använda kalendern i mitt smarta hem system men det kanske kommer en tid när jag ser ett användningsområde.

Visst, kan tänka mig lite roliga funktioner som kan skapas med notiser som skickas på helgdagar eller belysning som går igång på ett visst datum.

Efter att ha testat kalendern saknar jag några funktioner. Jag hittar t ex inte något sätt att ändra ett skapat event utan jag måste först ta bort det gamla och sedan lägga in ett nytt. Saknar också ett bra sätt att använda kalendern i automationer utan att behöva använda templates för att kontrollera villkoret.

Uppdatering 2023-01-09:
Kalender blev uppdaterad med Home Assistant 2023.1 och nu är det möjligt att editera en post.

Har även hittat ett sätt hur kalendern blir användbar för mig: Har lagt in alla sopphämtningar i kalendern och skapat en automation så att jag får en notis dagen innan hämtning.

Läs mer om mitt smarta hem: Smarta Hem – Smart hem system – Home Automation

About Claes