Installation av M.2 SSD i dator för mer lagring

By Claes

Installation av M.2 SSD i dator för mer lagring

Utrymmet i datorns lagringskapacitet började att ta slut och vi skulle nu köpa och installera ytterliggare en hårddisk. Valet stod mellan SSD 2.5″ eller en M.2 SSD disk. Historiskt har jag valt 2.5″ SSD med SATA interface pga av pris men nu såg jag att skillnaden inte var så stor och vi riktade in oss på att köpa en M.2 SSD. M.2 SSD är något dyrare men har betydligt bättre läs/skriv prestanda

Innan köpet av SSD

Innan köpet av M.2 SSD var det dags att ta en titt på specen för moderkortet. Jag ville vara helt säker på vilken typ av storlek samt interface vi kunde montera.
Moderkortet är ett Asus ROG STRIX Z490-F och enligt manualen finns det 2st platser för M.2 SSD: M.2_1 slot supports PCIe 3.0 x4 and SATA mode Key M design 2242 / 2260 2280 / 22110 storage devices.

Köp av SSD

Eftersom vi har installerat Samsungs SSD diskar tidigare och de har fungerat bra i våra datorer här hemma valde vi en Samsung 970 EVO Plus 2TB.

Samsung 970 EVO Plus 2TB

Formfaktor: M.2
Storlek: 2280
Gränsnitt: PCIe Gen 3 x4
Läshastighet: 3500 MB/s
Skrivhastighet: 3500 MB/s

Montering i datorn

Det första jag gör är att ta bort all kablage som sitter på baksidan (HDMI, strömkabel mm) och lägger upp datorn på ett bord med bra belysning. Skruvar bort  sidostycket för att komma åt moderkortet och tar bort grafikkortet som sitter över M.2 platsen.

SSD platsen är placerad under kåpan och får skruva bort lite skruv för att komma åt

M.2 SSD platsen är nu synlig och kan nu börja montera

M.2 SSD monterad på plats

Det följde inte med någon skruv utan jag hittade en extra i lådan till moderkortet (Det var tur att jag sparade den)

Efter monteringen av SSD

Efter monteringen skruvades allt tillbaka, grafikkortet monterades och alla kablar sattes på plats och datorn startades.
Gick in i BIOS och bekräftade att den nya disken hittades.
Laddade ner drivrutinen och startade om Windows.
Nu kommer Windows inte hitta den nya disken utan den måste monteras via Diskhantering som jag hittar när jag högerklickar på Windows symbolen.

Läs mer om mitt Hemmanätverk

About Claes