Installera mer minne till datorn

By Claes

Installera mer minne till datorn då den laggar och hänger sig

Använder en Dell Insperion 15 7501 här hemma för vardagliga ting som lite surfning på nätet, Office paketet och lite bildredigering. På senare tid har jag dock intresserat mig för lite datorspel och hittat spelet World of Tanks som passar mig utmärkt då det inte är på tok för svårt att spela. Har nu märkt att datorn blir skapligt varm, fläkten går igång och datorn har ibland slutat att fungera. Visst, att fläkten surrar och att den blir varm är kanske inte så märkligt men att den slutar att fungera är inte OK. Dags att börja forska i var flaskhalsen sitter och min första tanke var RAM minnet!

Aktivitetshanteraren i Windows

För att få en överblick av minnen, processorn, nätverk mm använder jag mig av aktivitetshanteraren i Windows. Den får jag fram genom att trycka ner Ctrl+ALT+Del tangenterna samtidigt och därefter klicka på Aktivitetshanteraren.

Vid detta tillfälle hade jag precis startat upp datorn och det som var igång var Windows och programmet skärmklippsverktyget för att kunna ta bilden.
Nu använder min dator 5,1GB av totalt 8GB som är installerat och det utgör 65% av den totala kapaciteten.

Aktivitetshanteraren – Starta spelet

Nu startade jag World of Tanks och lät aktivitetshanteraren vara igång.

Efter att jag hade startar spelet hade jag nu använt 7.1GB av totala 8GB minne. Windows + skärmklippsverktyget + World of Tanks använde nu 91% av kapaciteten. Datorn har nu rejält jobbigt och jobbar för högtryck! För att testa startade jag upp Microsoft Edge och nu använde jag helt plötsligt 7.3GB, 94% av den totala kapaciteten.

Mer minne till datorn

Jag ska nu köpa mer minne till datorn och för att på enklast sätt ta reda på vilka minne jag kan använda samt hur många tomma minnesplatser det finns använder jag mig av manualen som följde med datorn vid köp. Enligt spec på min dator Dell Inspiron 15 7501 ska det finnas en ledig minnesplats och max RAM minne som går att använda är 24GB. Då jag redan har 8GB installerat kommer jag att satsa på att köpa en minnesmodul på 16GB.

Jag får återkomma med ett uppdaterat inlägg när minnesmodulen är hemma och installerat!

Installation av mer minne: Installation av mer minne i datorn

Hemmanätverk

About Claes