Mina smarta hem lösningar med Home Assistant

mitt smarta hem system
Claes

Jag har byggt upp mitt smarta hem med enkla lösningar för att automatiseringen ska fungera på bästa sätt

Jag har använt smarta hem kontroller i mitt hem under många år. Det började med Vera, mellanlandade med en Homey och nu använder jag Home Assistant. Efter alla år av automatiseringar har jag lärt mig att det viktigaste för mitt system är att hålla det enkelt. Efter Homey började jag fundera på vad som var viktigt för mig och kom fram till att jag ska bygga mina lösningar runt grundfunktioner.

 

Grundfunktionerna är basen hur mitt system fungerar och gör att det är enklare att automatisera alla uppkopplade enheter. Grundfunktioner finns och fungerar i bakgrunden som mina funktioner är beroende av. För mig blev grundfunktionerna lösningen för att få ett enkelt system.

 

Grundfunktioner för mitt smarta hem system

 

Mitt system är uppbyggt av 3 grundfunktioner. Hemma / Borta, Ljus och Tid.

 

Den första grundfunktionen är att jag vill att systemet ska veta när vi är hemma och när vi är borta. Den här funktioner är uppbyggd med hjälp av Geofence funktionen i våra mobiltelefoner. När alla mobiltelefoner har lämnat zon hem kommer systemet att slå till Bortaläge. När någon kommer hem slår systemet över till Hemmaläge.

 

Den andra grundfunktionen är Ljus och systemet vet när det är ljust och när det är mörkt. Istället för att bygga denna funktion på soluppgång och solnedgång har jag valt att använda sensorer som rapporterar ljus (lux). Jag ser det som en fördel att använda ljussensorer för då kan vi i familjen avgöra vad vi tycker är mörkt resp ljust. Systemet mäter ljuset ute, inne och köket. Med denna funktion kan jag styra min belysningen utomhus som fasadbelysning och trädgårdsbelysning. Vi kan styra inomhusbelysningen och belysningen i köket. Att jag valt att ha en specifik funktion för köket är att jag vill att belysningen ska starta tidigare jämfört med annan belysningen inomhus.

 

Den tredje grundfunktionen är Tid. Jag vill att systemet ska veta när det ska gå i Nattläge och när det är dagläge. Den här funktionen är uppbyggd med ett schema där jag kan sätta tiden för nattläge för olika dagar. Jag har en tid för Söndag-Torsdag och en annan tid för Fredag och Lördag. För att inte funktionen ska vara exakt använder vi även närvarosensor. När tiden för nattläge inträffar måste även närvarosensorerna var tomma för att Nattläge slås på. Det är inte kul att allt slocknar klockan 23:00 en lördag och det är gäster i huset 😂

 

Grundfunktioner har jag spenderat mycket tid på men nu är jag tacksam att de finns i systemet för nu är det betydligt enklare att skapa funktionerna

Funktioner i mitt system

Under grundfunktionerna har jag alla mina smarta hemmet funktioner som Larm, belysning, energi, musik och Övrigt.

 

Funktioner jag använder i mitt smarta hem

 

Larm

Larmet har jag byggt upp med alla mina sensorer som är kopplade till systemet och integrationen Alarmo i Home Assistant. Jag har fått till alla funktioner som jag hade med mitt äldre system som jag hyrde. Jag kan larma sektioner när vi är hemma eller larma hela huset när vi är borta. Notiser vid larm kommer direkt till telefonen via Home Assistant companion appen. Vi kan styra larmet med automationer, via våra mobiler eller den fysiska larmpanelen vi satt upp vid dörren.

Belysning

Funktionen för belysningen är uppbyggt runt grundfunktionerna, sensorer och alla mina zigbee baserade smarta lampor.

Belysningen tänds när ljuset går under x lux och stängs av när systemet slår över till nattläge. Belysningen har olika konfigurationer och tänds med olika ljusstyrkor beroende på om det är morgon, eftermiddag och kväll. Fördelen som jag ser att styra efter ljus och inte tid är att på vintern startar belysningen tidigare och på sommaren startar belysningen sent på dygnet.

 

Beroende på rum och tid kan vi styra färgtemperaturen på lamporna. Vid arbetsplatsen i köket använder vi en kallare ton på lamporna för att få en bra och klar belysning. Den kallare temperaturen på lampan slår bara på om vi är närvarande i köket. Är vi inte närvarande ändras lampans temperatur till en varmare ton. Denna funktion får vi till genom att använda en närvarosensor som kan detektera var i rummet vi befinner oss.

 

Har en liknande funktion i vardagsrummet där vi också använder närvarosensor. All belysning är satt till ett minimum men när vi sätter oss och äter vid matbordet tänds några extra lampor och ökar i ljusintensitet med några %. När vi sedan lämnar går belysningen tillbaka till normalt läge.

 

I mindre rum där vi bara behöver ha belysning när vi är i rummet använder vi rörelsesensorer. Rum som tvättstuga, WC och badrum tänds och släcks automatiskt automatiskt.

Energi

Funktionen energi är nog den funktion jag meckat mest med här hemma. Vi kan styra vår energiförbrukning mot tider där elpriset är som lägst. Vi kan stänga av enheter när elpriset är som högst. Vi kan styra våran energiförbrukningen till tider när våra solceller producerar som mest. Växling mellan lägsta elpriset eller egen solel sker helt automatiskt 👌

Musik

Att strömma musik i huset till mina högtalare är en funktion som används flitigt. Jag har valt att gå från SONOS till att använda Music Assistant som är en integration i Home Assistant. Med Music Assistant kan jag spela upp all min musik från Spotify till mina högtalare med Airplay. Mina äldre SONOS spelare har jag utrustat med Airplay adaptrar och på så vis kan jag spela musik till alla spelare som har Airplay.

Övrigt

Under kategorin övrigt har jag samlat alla min övriga funktioner och automationer. Det kan vara allt från att visa om jag har fått brev i postlådan till att rulla ned rullgardinerna när vi tittar på TV 😊

Systemet är uppbyggt runt Home Assistant

Jag har byggt upp mitt system runt Home Assistant för att jag tycker att det är den mest avancerade och flexibla lösning som finns idag för mitt hem.

 

Jag kör Home Assistant på en Raspberry Pi 5. Till min Raspberry har jag Connect ZBT-1 för Zigbee och Aeotec Z-ztick för mina Z-wave enheter.

Alla andra enheter är kopplade via mitt hemmanätverk med kabel och Wifi

 

Jag har några enheter som är kopplade till molnet och sedan till Home Assistant. KIA bilen, Charge Amps och min automower från Husqvarna

 

Det finns även några tjänster som är beroende av en molnet och det är Nordpool för elpriset, solar forecast för min solelsprognos.

 

Övriga saker är kopplade lokalt och fungerar även om internet ligger nere 👌

 

Överblick på mitt smarta hem system 2025


På min sida Smarta hem system och Home Automation med funktioner har jag länkat till poster hur jag har byggt upp mina funktioner med Home Assistant. Där finns beskrivningar om hur jag hittar och använder lägsta elpriset, använder min egna solel och automationer för belysning. Här finns även beskrivningar hur jag byggt upp mina grundfunktioner med Home Assistant.

About Claes

Related Posts