Zigbee och Wifi lampor jag använder med Home Assistant 2024

Smarta lampor från IKEA
Claes

Zigbee och Wifi lampor jag använder med Home Assistant

Majoriteten av alla uppkopplade enheter jag har i mitt hem är smarta lampor. Lamporna som jag använder i mitt hem är en mix av olika fabrikat och standards men merparten använder Zigbee för att kommunicera. En smart Lampa är en lampa som är baserad på LED teknologi, har inbyggd elektronik för att kunna kommunicera med en t ex kontroller för det smarta hemmet. Beroende på Radio kan den även kommunicera direkt med en telefon via Bluetooth eller hemmanätverkets Wifi. Jag har mina lampor kopplade via zigbee eller wifi till Home Assistant så att jag kan automatisera belysningen här hemma.

Bild på smarta lampor jag använder i mitt smarta hem system

Vad använder jag

Alla mina Zigbee baserade lampor är kopplade till Connect ZBT-1

Bild på Nabu casa Home Assistant Connect ZBT-1 Zigbee kontroller

Connect ZBT-1 är ansluten till en Raspberry Pi5 där jag kör Home Assistant

Raspberry Pi 5 med Ethernet och USB-C kabel

Mina lampor som är baserade på Wifi är kopplade och anslutna till mitt hemmanätverk via Wifi och via Matter till Home Assistant

Zigbee lampor

Jag använder 2 märken i mitt hem, Hue och IKEA. Jag började att köpa lampor som var baserade på HUE pga att jag tyckte att de kunde dimras till en väldig låg ljusnivå. IKEAS lampor har bara blivit bättre och bättre och nu när jag köper lampor är det bara av märket IKEA. De lyser fint, går bra att dimra samt att det är mycket billigare än HUE. Jag har Zigbee lampor med E27, E14 och GU10 sockel.

Det jag tittar på när jag köper lampor för inomhusbruk är att jag vill att de ska klara av färgtemperaturen 2200-4000 Kelvin. Med 2200 Kelvin får jag en varmt sken som jag vill ha. Har lampan olika färgtemperaturer kan jag med kontrollern enkelt ställa in hur lampan ska lysa beroende på situation. Ärligt ska erkännas att de alltid står inställda på 2200K 🙂

Philips Hue Filament lampa

Det finns platser i huset där själva lampan är synlig och då har jag valt att använda lampan av modellen Filament. Bilden ovan är en filament lampa av märket Hue.  Tycker de är riktigt snygga och avger ett fint ljus.

På övriga platser med lampor som har skärmar har jag valt lite andra modeller. Nedan är en bild på 2st IKEA lampor som har E14 och E27 sockel. Dessa lampor kanske inte ser så kul ut men funkar hur bra som helst i en armatur där man inte ser ljuskällan.

Smarta lampor från IKEA

I takspottar använder vi GU10 modeller och här har jag en mix av Philips Hue och IKEA. Jag började montera HUE i huset men nu köper jag bara IKEA lampor pga av priset.

Äldre lampor har bytts ut

Vissa av mina äldre lampor har jag bytt ut inomhus mot nya. Ett exempel är de första IKEA lamporna jag köpte till huset. De lyste med ett riktigt kallt vitt sken. De nya lamporna som finns idag kan jag ändra färgtemperaturen. De äldre har jag satt i fasadbelysningen där jag tycker att de fungerar bra.

Olika sätt att para lamporna

Både IKEA och Hue är Zigbee men det skiljer sig lite hur man parar lamporna till Conecct ZBT-1 kontrollern. Hue lampor kommer resettade vid köp men om jag vill para om en äldre hue lampa måse jag resetta den med en hue fjärrkontroll.

För att para IKEA lampor slår man av och på strömmen i ett visst mönster. Det här kan ställa till det om jag har många lampor strömsatta i samma ljusgrupp. I en av mina fasadbelysningar ingår 14 lampor. Vill jag byta ut en lampa och börjar flippa strömmen till dessa resettar jag 14 istället för kanske 1.

Jag löste det problemet genom att köpa en vanlig lampkontakt där jag kan byta ut sockeln. Nedan bild är den gjort för GU10 lampa.

E27 til E14 adapter

Under många år, speciellt vid advent när det var dags att ta fram alla ljusstakar och stjärnor hade jag ett tidsödande moment. Eftersom de flesta av mina lamphållare var av sockeln E27 passade inte lamporna av E14 modell. Jag hade en uppsättning lampor som bara kom fram över julen. Till jag hittade E27 till E14 adaptern. Jag har nu bytt ut de flesta av mina E27 lampor till E14 och kan då anända dessa året om.

Zigbee lampor är router i Zigbee meshnätverket

Zigbee lampor har också en bra funktion genom att de fungerar som router i Zigbee nätverket. Det betyder att ju fler lampor jag har blir mitt Zigbee Mesh-nätverk starkare. Det är en bra på så sätt att Zigbee nätverket kan bli större med bättre täckning. Jag har 82 stycken lampor kopplade till min ZBT-1 vilket gör att det inte finns många ställen runt huset som jag inte har bra täckning för Zigbee.

bild på zigbee mesh

Individuell eller i Grupp

När alla Zigbee lampor är anslutna till kontrollern är det enkelt att styra varje lampa Individuell eller i Grupp. När det gäller grupper har jag valt att skapa grupperna i kontrollen istället för att skapa grupper i Home Assistant. Det är bättre att grupperna skapas i Zigbee kontrollen för då är det kontrollern som skickar ut kommando för att tända eller släcka. Zigbee kontrollern skickar ut 1 kommando jämfört med om jag skulle ha gruppen i Home Assistant som skulle skicka kommando till alla lampor. Genom att skicka kommandot från kontrollern belastar jag inte zigbee nätverket med onödig kommunikation.

Nedan är en bild på min fasad armatur utan skyddet för lamporna. Genom att skapa grupper kan jag styra all belysningen uppåt eller nedåt.

Nackdelar med Zigbee lampa

En nackdel med att använda lampor baserade på Zigbee är att de alltid ha konstant ström. Betyder att varje lampa kommer att ha en viss energiförbrukningen även om den är släckt.

Fördelar med Zigbee lampa

En av fördelarna att använda Zigbee lampor är att jag kan skapa grupper eller styra lamporna individuellt. I mitt hus använder vi takspottar i större rum. Dessa spottar kan vi styra helt som vi vill. Vi kan ha en lampa som lyser svagt eller en grupp som lyser lite starkare och belyser saker som tavlor mm.

Zigbee lampa som är kopplad till en annan hub men styrs av Home Assistant

Merparten av våra lampor som är placerade i trädgården är av modellen Hue Lily. HUE Lily är också baserad på zigbee men dessa är kopplade till våran Hue hub. Den största anledningen att jag har dessa kopplade till Hue hub och inte till Connect ZBT-1 är att jag tycker att ljus scenerna i HUE hub är oslagbara. Enkelt att skapa fina scener och det finns en mängd scener som är standard att välja på.

Hur jag har kopplat

Med denna lösning kommer inte lamporna vara med i samma zigbee nätverk som Connect ZBT-1. Hue hub skapar ett eget zigbee nätverk.

Wifi lampor

Två stycken utomhusslingor som jag använder är baserade på Wifi. Dessa är kopplade till mitt hemmanätverk och sedan styr jag dessa med Home Assistant via Matter. De har fungerat mycket bra men det gäller att ha bra wifi täckning även i trädgården. På bilden är det Nanoleaf outdoor string som är kompatibla med Matter.

Nanoleaf belysning på altanen i trädgård


Läs mer om vad jag använder i mitt smarta hem system: Smarta Hem – Smart hem system – Home Automation

About Claes