Zigbee och Wifi – Båda använder 2.4GHz bandet

By Claes

Zigbee och Wifi – Båda använder 2.4GHz bandet för att kommunicera med mina enheter i mitt smarta hem

I mitt hem har jag två stycken frekvensband för Wifi, 5GHz och 2.4GHz. Alla mina datorer och telefoner använder 5GHz bandet och mina smarta hem enheter som är baserade på Wifi använder 2.4GHz.

Nu på senare tid har det kommit fler och fler saker som använder Zigbee och Zigbee använder också 2.4GHz bandet. Min strategi för att både zigbee och wifi ska  fungera på ett tillfredställande vis är att använda olika kanaler som inte överlappar.

Wifi kanaler 2.4GHz bandet

På min Router kan jag välja mellan 13 olika kanaler. Kanal 1 till Kanal 13. Många gånger ser man att det rekommenderas att välja kanal 1, 6 eller 11

Wifi kanaler på 2.4GHz bandet

Anledningen till att just 1, 6 och 11 är rekommenderat är att det inte överlappar mellan varandra.

I mitt hem använder jag 3 stycken accesspunkter och jag använder kanal 1, 6 och 11. Kanalbredden som jag använder på 2.4GHz wifi är 20MHz.

Zigbee kanaler på 2.4GHz bandet

Zigbee använder 16st kanaler. från Kanal 11 till Kanal 26 som jag kan använda med min utrustning. Jag har 3 zigbee kordinators i mitt hem. SkyConnect som är kopplad till Home Assistant. Philips Hue hub som styr ledlist och IKEA dirigera där jag har några zigbee enheter anslutna.

Zigbee kanaler 2.4GHz

Zigbee och wifi kanaler

I bilden nedan har jag alla zigbee kanaler från 11-26 samt Wifi kanaler 1, 6 och 11. Nu ser jag att zigbee kanaler 15, 20, 25 och 26 borde vara OK att använda.

I mitt hem har jag gjort följande:

Wifi 2.4GHz använder kanal 1, 6 och 11 med 20MHz kanalbredd.
Zigbee 2.4GHz använder jag: SkyConnect på kanal 25, Philips Hue bryggan på kanal 20 och sedan har jag IKEA Dirigera som jag antar ligger på kanal 11. Att det är kanal 11 har jag sett i olika forum men om det stämmer är jag väldig osäker på. Det tråkiga med IKEA Dirigera är att det inte går att byta kanal (Vad jag vet).

Med ovan strategi med kanaler för både Zigbee och Wifi har jag inte haft några problem.

Läs mer om Zigbee enheter som jag använder: Zigbee Kontroller, Sensor, Lampor, Switch, Smart plug

About Claes