iOS genvägar med Home Assistant

By Claes

Testar iOS genvägar med Home Assistant

Under helgen satt jag och surfade runt på Home Assistant community forum och snubblade över ett inlägg där någon använde sitt alarm i sin iOS iphone för att starta automation i Home Assistant. Jag har länge funderat på ett bättre sätt att byta från Nattläge till dagläge i Home Assistant och det här kanske kan vara ett riktigt bra sätt att växla min boolean från natt till dagläge. Innan jag går mot en sådan lösning var jag bara tvungen att testa hur och om det fungerar så jag valde att göra en wake up light funktion.

iOS 17 genvägar och appen Hälsa

Vad jag använder som väckarklocka är sovschemat i ios appen Hälsa och iOS. Det alarmet för jag över för att trigga en automation i Home Assistant. Genvägen som jag använder hittade jag på Home Assistant community: Sync next iOS16+ alarm clock in HA (with Shortcuts and companion app) – Third party integrations – Home Assistant Community (home-assistant.io) Trådskaparen heter M20Lucas Maarten.

Home Assistant Hjälpare

I Home Assistant skapade jag en hjälpare Datum och/eller tid. Det jag vill mata in är datum och tid. Jag valde ett namn som är wakeupalarm och sedan matade jag in samma namn i genvägen.

Lampa som ska dimra upp från låg ljusstyyrka till hög under 30min

Den lampan som jag vill använda i mitt fall är en WLED baserad belysning. Fördelen med WLED är att den redan har ett bra effekt som heter Sunrise. Sunrise effekten är att den visar orange färg i början till att övergå i en ljusare ton över tiden. Problemet med WLED är transition tiden. Wled supportar vad jag vet bara 60 sekunder och jag vill ha betydligt längre tid från svagt ljus till starkare (30min). Lösningen här är att jag skapar ett skript som först tänder lampan med effekten Sunrise med ljusstyrka 2. Delay och sedan ökar jag med några steg. Detta skript får gå tills lampan har ljusstyrkan max och sedan går lampan över till normalläge.

Home Assistant Automation

Efter att skriptet var skrivet och testat skapade jag en automation i Home Assistant som jag kallade Wake up Wled. Automationer använder tid som trigger där jag väljer: Värde av en hjälpsensor för datum/tid eller en sensor av timestamp-klass. Här kan jag nu välja min hjälpare som jag skapade och kallade wakeupalarm. Som Åtgärd väljer jag att starta mitt skript som jag skrev för min WLED lampa.

Uppdatera iOS genvägen till Home Assistant

För att få detta att fungera skapade jag en automation i min telefon som kör genvägen varje dag klockan 22:00.

Det här fungerar riktigt bra och nu ska jag skapa lite fler funktioner baserat på iOS genvägar och Home Assistant

Läs mer om min installation av Home Assistant: Home Assistant Kontroller

About Claes