Test av närvarosensor Everything Presence One

By Claes

Test av närvarosensor Everything Presence One i mitt smarta hem

Under början på Maj fick jag hem mina nyinköpta sensorer Everything Presence One. Frågan jag ställde mig var om det här var sensorn som jag legat efter för att detektera närvaro, rörelse, ljus och temperatur. Min Installation hittar ni här: Närvarosensor – Everything Presence One

Nu har sensorerna varit i drift sedan den 7:e Maj och jag måste säga att jag är riktigt nöjd med prestandan!!

Problem med sensorn eller

Den första ställde jag i köket och den fungerade klanderfritt från början. Den andra monterade jag på väggen i vardagsrummet och den detekterade rörelse med mmwave sensorn konstant. Jag försökte följa instruktionerna Tuning som finns på github och ställde ner känslighet till minimum men trots det fortsatte mmwave sensorn att detektera rörelse.

I början funderade jag på om det var något problem med sensorn eftersom jag inte kunde se något som rörde sig. Efter många tester genom att flytta sensorn, olika inställningar hittade jag problemet och det var taklampan. Efter att jag plockade bort taklampan i vardagsrummet fungerade sensorn klanderfritt. Min enda slutsats varför sensorn detekterade taklampan var att att den rörde på sig pga ventilationen i huset.

mmwave sensorn är känslig

Efter erfarenheten med vardagrumslampan insåg jag hur otroligt känslig mmwave sensorn är. Minsta lilla rörelse, som inte var synlig (med mina ögon) och den detekterar rörelse.

Nu använder jag följande inställningar för sensorn i vardagsrummet:
mmWave Avstånd: 600cm
mmWave känslighet: 8
mmWave On Latency: 0.5

PIR sensor / Rörelsesensor

PIR sensorn / Rörelsedektorn är en Panasonic modell EKMC1603111/3. Den är otroligt känslig/ snabb och enlig specifikation detekterar den rörelse på 12m avstånd. För mitt vardagsrum som är smalt och långt (9m) fungerar den alldeles utmärkt.

Det går att ändra PIR delay off men tyvärr finns det ingen inställning i användarinterfacet utan måste göras i ESPHome.

Temperatursensor och luftfuktighetsensor

På kortet sitter det en temperatursensor och luftfuktighetsensor (SHTC3)

Jag ställde sensorn som sitter i köket precis bredvid en Netatmo sensor och Aqara TVOC sensor för att se om det var någon skillnad. Everything presence one sensorn visar 1 grad högre jämfört med Netatmo.

Nu kan jag inte ändra Netatmo (vad jag vet) men det är möjligt att ändra temperaturoffset i Everything presence one sensorn. Efter ändrat offset i sensorn stämmer det lite bättre med Netatmo sensorn,

 

Denna sensor blir uppdaterad var 60:e sekund. Temperatur offset och uppdateringsfrekvens går att ställa in men då måste man göra det via ESPHome.

Ljussensor

Ljussensorn som är en BH1750 är snabb men jag var lite nyfiken att prova om ljussensorn diffar mot andra sensorer jag använder här hemma.

För att jämföra ljussensorn placerade jag en Philips Hue och en Shelly motion 2 bredvid varandra och jisses vilken skillnad alla tre visar mot varandra.

För att prova tog jag bort kåpan på Everything Presence One sensorn och fick följande resultat:

Nu är Everything Presence One närmare värdet som Hue visar och det kanske är närmare sanningen. För att få ett fjärde värde tog jag mobiltelefonen och anvämde en app som heter Lightmeter. Den visade 137 Lux på samma position. Nu är mina test inte speciellt vetenskapliga men det är intressant att se hur det kan skilja så mycket mellan olika sensorer.

Jag tror att plastkåpan som jag köpte med sensorn täcker och hindrar en hel del ljus för att komma in på sensorn.

Uppdateringsfrekvensen är 30s men även här går det att justera med ESPHome.

Det här är en sensor som funkar i mitt hem

Everything Presence One sensorn fungerar riktigt bra och jag är nöjd med mitt inköp.

Firmware update

Uppdatering i Juli 2023: Har precis installerat den nya firmware uppdateringen som är v1.1.6. Nu är det möjligt att ändra Offset för Temperatur, Fukt och ljus direkt under Inställningar för enheten. Mycket bra uppdatering då detta är enklare än att mecka med yaml filer.

Beta Firmware

Under Juli kom det en firmware update som än så länge är i BETA. Jag tog risken och installerade den och fick ytterligare en sensor som heter Target Distance. Krt därefter släpptes ytterligare en beta som heter 1.2.3b. Med 1.2.3b är det möjligt att skapa 4st distans zoner. Hoppas att denna funktion släpps i den officiella firmwaren

Det här är en riktigt bra uppdatering då jag nu kan se på vilket avstånd sensorn detekterar.
När jag vill prova Beta firmware måste jag installera den via USB. Bra och tydliga instruktioner finns på installationssidan: Updating and Connecting to WiFi | Everything Presence One Documentation (everythingsmarthome.github.io)

Läs mer om mitt smarta hem: Smarta Hem – Smart hem system – Home Automation

About Claes