Spara energi med ett smart hem system

By Claes

Kan jag spara energi med ett Smart hem system

I början på 2022 när elräkningarna skenade började jag att fundera på vad är det som konsumerar ström i huset och hur kan jag minska strömförbrukningen. Självklart hade jag en aning vilka saker som drar mest ström men jag ville ha fakta som att veta energiförbrukning under dagen, helst varje timme.

Det första steget var att ta reda på hur mycket ström huset förbrukar. Jag hade redan en pulsmätare installerad på el-mätaren men under våren fick jag en uppdaterad el-mätare som var utrustad med HAN-port. Genom HAN-porten kan jag som kund få ut information vad huset drar med en uppdateringsfrekvens på 10 s.

Mäta husets strömförbrukning

För att få en hyffsat bra koll hur mycket mitt hus konsumerar har jag installerat en Han-ports läsare. HAN-ports läsaren installerade jag i el-mätaren och sedan skickar den information till Home Assistant. Nu kan jag nästan i realtid se hur mycket energi huset förbrukar och kan få en bra överblick på hur mycket energi jag köper. En stor fördel att allt loggas i Home Assistant och kan så få en bra överblick om historiken.
Ett inlägg om HAN-ports läsare finns här: HAN-port på elmätaren

 

Strömförbrukning på enskilda enheter

När jag nu hade koll på totalen gick jag vidare och började undersöka vad enskilda enheter konsumerade. Genom att använda Smart Plugs som rapporterar energi kunde jag nu börja mäta produkt för produkt. För de produkter som jag inte kunde mäta använder jag mig av en integration i Home Assistant som heter PowerCalc. Genom Powercalc kan jag sätta upp virtuella enheter och använda uppskattad energiförbrukning som jag t ex hittat i produktens datablad.

VÄRME:

El-element, golvtermostater, Luftvärmepump, varmvattenberedare, och ventilation (FTX)
Det som jag kan mäta är Luftvärmepumpen genom Aeotec heavy duty switch and ventilation som är kopplad med en Fibaro Smart Plug.

DATORER/KOMMUNIKATION OCH MEDIA:

3st Datorer, router, 4st switchar, 2st Wifi Accesspunkter, 1 fibernod, 2st TV, 1 AppleTV, en ChromeCast, 8st Sonos, 1 nintendo switch. 4 telefoner och 2 iPads.
Det flesta enheter som har konstant ström kan jag mäta genom Fibaro Smart Plug. Övriga enheter har jag estimerat med PowerCalc

BELYSNING:

Inomhusbelysning, trädgårdsbelysning och fasadbelysning. I stort sett alla lampor är så kallade smarta lampor baserade på Zigbee.
All belysningen mäts genom PowerCalc

KÖK:

Ugn, mikro, spis, kaffebryggare, diskmaskin, tvättmaskin, kyl och frys.
Diskmaskin, kyl och frys mäts med en Smart Plug. Ugn, Mikro, spis och tvättmaskin är unknown.

Övrigt:
Garage (Kyl/Frys) och spabad
Kyl och frys i garaget mäter jag med en Fibaro Smart Plug och Spabadet har jag estimerat med PowerCalc.

Std By ström

Något som slog mig under mätningen och djupdykningar i manualer och datablad är hur hög Std By förbrukningen är på vissa enheter.
Ett exempel är mina SONOS spelare som jag har i huset. Enligt min mening är musik livet och jag lyssnar alltid på musik när jag är hemma men vad drar dessa enheter när de inte används. Alla mina 8 Sonos spelare konsumerar 41W i Std By. Jag tar 41W * 24h =  0,987 kWh per dygn. 0,987 * 365 = 360 kWh. 360 kWh per år i bara Std By!!
Om jag nu börjar summera alla dessa enheter som står på dygnet runt men inte används så summerar det upp en skaplig förbrukning på ett år.

Vad kan jag göra för att sänka energiförbrukningen

Nu när jag vet vad flertalet av mina enheter konsumerar i ström kan jag styra detta med mitt smarta hem som är uppbyggt med hjälp av Home Assistant som kontroller och sedan ett flertal smart plugs samt att all belysning är baserad på Zigbee.

Jag började att stänga av alla Media produkter när de inte används. SONOS spelarare och TV apparater slår jag av med hjälp av Smart plugs. Mao, de får ström och sätts på när jag ska använda dom. T ex slås allt av när mitt smarta hem system växlar från dag till nattläge. För att slå på dem använder jag mig av någon form av switch, t ex en IKEA TRÅDFRI fjärrkontroll.

Datorer stängs av automatiskt vid nattläge samt med hjälp av Geofence funktion när vi åker bort.

Ventilation som alltid står på

Ventilation ska jag alltid ha på i huset men varför inte sätta FTX systemet till LÅG när vi inte är hemma. Här styr jag ventilationsystemet genom närvaro. Är vi inte hemma slås ventilation automatiskt på låg och när vi kommer hem så blir det normal ventilation. Ventilation konsumerar ca 100W på normal drift och 50W på låg drift.

Värme

Den huvudsakliga värmekällan i huset är en Luft/Luftpump som är placerad i mitten på huset som jag kan styra. Just nu styrs den genom att mäta temperaturen på tilluften från FTX aggregatet (ventilation). Här har jag en Aqara temp sensor som mäter temperaturen i luften från FTX aggregatet. Är temperaturen mindre än 16 grader slår jag på luft/luftpumpen som går igång på+20 grader. Kommer även laborera att styra med hjälp av medeltemperaturen i huset.

Termostat
Jag använder Heatit termostat på Golvärmen i badrummet. Inför vintern 2022/2023 så kommer jag ha stenkoll på strömförbrukningen och den kommer att vara inställd på Eco mode. Dessa Termostater kan jag också styra med Home Assistant.

Belysning

All belysning i huset är baserat på Zigbee och alla lampor kan styras individuellt. Jag styr belysningen med hjälp av ljussensorer, Geofence, tid och rörelsesensorer.

Kan jag spara energi med ett Smart hem system

Genom att styra och automatisera funktioner, stänga av enheter som inte används kommer jag att kunna reducera energiförbrukningen på vissa enheter. Det återstår att se hur mycket det ger men just nu räknas varje kWh

Läs mer om mitt smarta hem: Smarta Hem – Smart hem system

About Claes