USB laddare – USB Super Charger – USB snabbladdare

By Claes

Köpa USB Laddare – USB super charger – USB snabbladdare

Var på jakt efter en ny USB laddare och ville ha en laddare med minst 4 portar för att ladda flera saker samtidigt som t ex mobiltelefonen, min löparklocka och min pannlampa eller flera telefoner samtidigt.

Det blev ett besök på Kjell & Company och laddarna hade de framme i butik och såg att de hade en laddare som kunde leverera 100W.

4 portar och 100W är ju riktigt bra så jag slog till på en Linocell Super Charger 100W

USB snabbladdare, USB Superchargers

Tanken jag hade vid detta köp var att det skulle gå snabbt att ladda. Jag hade ju hört orden som USB snabbladdare och USB superchargers. Väl hemma när jag packade upp USB laddaren ur kartongen börjar jag titta på portarna. 2st USB C portar och 2st USB A portar. Vid USB A porten finns det en symbol med en 3:a och vid USB C portarna finns det en text PD 3.0. Vad är detta? Har jag köpt en laddare utan att veta vad jag köpt? Vad är PD 3.0 och vad betyder symbolen.

USB laddare USB PD 3.0

Portarna till höger är USB C med namnet PD 3.0. PD står för Power Delivery och är utvecklat av USB implementers forum och är en teknik för snabbladdning. Max effekten är 100W och passar riktigt bra för t ex datorer som kan laddas via USB C.

USB laddare USB QC 3.0

Portarna till vänster ör USB A med en symbol med siffran 3. Efter lite efterforskningar har jag kommit fram till att detta är Quick Charge 3.0. Quick Charge är utvecklat av Qualcom och används till produkter för Qualcom chipset.

PD 3.0 och QC 3.0 – Vad ska jag använda

OK! Nu när jag äntligen har tagit reda på skillnaderna och att det är två olika standarder så började jag fundera på vilka av mina enheter ska kopplas in för att få tillgång till snabbladdning.

Efter lite letande på olika sidor på nätet tror jag att jag har landat i slutsatsen att PD 3.0 passar bra till mina Apple enheter här hemma. USB PD 3.0 stödjs from modellen iPhone 8. OK, så alla husets iPhones stödjer PD 3.0

Övriga saker som behöver laddas här hemma hittar jag ingen information om de stödjer PD 3.0 eller QC 3.0.
Har tex JBL flip 5, träningsklocka garmin fenix 5, Fenix forerunner 45, Trådlösa hörlurar från Plantronics men hittar ingen info om dessa.

Kan jag använda laddaren?

Absolut kan jag använda laddaren för alla min produkter här hemma men det är bara mina iPhone produkter som kan använda sig av snabbladdning.
Mao, enheten som ska laddas måste även stödja PD 3.0 och QC 3.0 för att få någon fördel

Nästa gång kontrollerar jag lite bakgrund innan köpet

Nästa gång jag köper något ska jag först kontrollera vad jag verkligen behöver. Jag tror att i detta fall hade det troligtvis varit billigare att hitta en laddare som har 4 portar och kan ge ut 2.4A på varje port för varför ska jag köpa en dyr laddare med PD 3.0 och QC 3.0 när jag har så få enheter som stödjer dessa format.

About Claes