Lägga till en zigbee enhet i deCONZ

By Claes

Lägga till en Zigbee enhet i deCONZ för att användas i Home Assistant

Har haft mina Zigbee enheter i deCONZ under ett tag och det är först nu jag inser att det kan bli lite problem om man inte gör vissa inställningar rätt innan jag lägga till en zigbee enhet i deCONZ

Lägga till en Zigbee enhet i deCONZ

För att lägga till en Zigbee enhet i deCONZ använder jag Phoscon. Phoscon appen tycker jag fungerar bra och det är oftast inga problem att lägga till en Zigbee enhet. Det enda jag gör när jag köper en ny enhet baserat på Zigbee är att jag kollar om enheten stöds och det brukar jag göra via deras sida: RaspBee Compatibility list (phoscon.de)

I Home Assistant klickar jag nu på deCONZ.
Öppnar Phoscon
Klickar på menyn
Väljer vilken typ av enhet som ska läggas till
Längst ner på sidan finns en knapp för att addera enhet.
Namnger enheten och sparar

Går jag nu tillbaka till Home Assistant så finns den redan tillagd och jag kan styra enheten alt göra en automation.

deCONZ inställningar i Home Assistant

Jag märkte vid ett tillfälle när en enhet slutade att fungera och jag adderade den på nytt i Phoscon att mina automationer slutade att fungera. Tänkte inte så mycket på det utan jag återskapade automationen igen och allt fungerade. Tills nästa gång jag var tvungen att addera en enhet. Samma namn men automationen slutade att fungera.

Vad som har hänt är att jag använde följande inställningar i deCONZ integrationen i Home Assistant.

Längst ner finns det en inställning som heter Allow automatic addition of new devices. Den hade jag bockat i och vad som händer är att när jag adderat en enhet i Phoscon och namnger enheten verkar inte allt bli namngivet efter enheten i Home Assistant.

Enitets-ID blir här sensor.temperatur_60 för temperatur, sensor.humidity_64 för luftfuktighet och sensor.pressure_65 för lufttryck. Inte helt logisk eftersom det är Entitets-ID som används i automationer. Nästa gång jag tar bort enheten och adderar den igen får de andra ID namn.

Vad jag nu gjorde var att avmarkera Allow automatic addition of new devices och klickade på Spara.

Jag tog bort enheten som heter Jässkåp i Phoscon och sedan såg jag till att allt i Home Assistant som var kopplad till den enheten togs bort.
Adderade enheten igen med Phoscon och döpte enheten till Jässkåp.
Nu får jag ladda om Integrationen deCONZ och efter det kommer den nya enheten upp i Home Assistant.

Nu är Entites-ID kopplat till Enhetsnamnet.

Mer om mitt smarta hem:

Smarta Hem – Home Automation

About Claes