Hemmanätverk med Vlan

By Claes

Mitt hemmanätverk med VLAN

I början när jag startade med HomeAutomation/Smarta Hem var mina inkopplade enheter baserade på zwave och Zigbee som sedan var kopplade till en hub. Nu ser jag en trend i mitt hem där fler produkter använder Wifi. För att skapa lite mer säkerhet har jag separerat mitt hemmanätverk med VLAN.

Uppdelat nätverk med Vlan

Nätverket är uppdelat på LAN Home med DHCP 192.168.1.1 och IoT med DHCP 192.168.20.1 med Vlan 20. Fördelen som jag ser är att nätverket kan separeras samt att använda branväggsregler för att styra vilka enheter som får prata med vem i nätverket.
I Routern som jag använder har jag tilldelat Port 1 för IoT nätverket där jag har kopplat Raspeberry Pi (Home Assistant), IKEA Gateway och Philips Hue hub.
Resterande enheter använder Wifi 2.4Ghz där jag har skapat ett eget SSID som är kopplat till nätverket IoT.

Som Router använder jag mig av Ubiquiti UniFi Dream Machine och UAP-AC-Lite som AP.
Jag använder 2.4GHz bandet för mina Smarta hem produkter och 5GHz bandet används till telefoner, datorer och Ipads som behöver Wifi.
1 Sonos är kopplad till nätverket med ethernetkabel och den i sin tur kommunicerar med övriga Sonos med SonosNET.

Eftersom jag har 2.4GHz på både router och accesspunkt använder jag 2st kanaler för Wifi och sedan har jag vikt 1 kanal för SonosNET. Mer om Wifi på 2.4GHz bandet och kanalplanering 

Exempel på smarta enheter som är kopplade till 2.4GHz bandet i mitt nätverk.
Ring
Twinkly
Athom Homey
Daikin Wifi adapter
Harmony Hub
Balboa Spa BWA 50350
Netatmo
Shelly

Mer om mitt hemmanätverk hittar ni här: Hemmanätverk

About Claes