Styra belysning med mobilen

By Claes

Styra belysning med mobilen till mitt smarta hem

Styra belysning med mobilen. Det finns de tillfällen som jag eller någon i familjen tar upp mobilen för att sätta på eller stänga av viss belysningen och då styr vi belysningen med mobilen. Det kan t ex vara tillfällen när vi vill ha lite extra belysningen i vardagsrummet och bara vill öka ljusintensitet på en spotlight i taket.

Hur styr jag belysningen med mobilen

En förutsättning i mitt hem är att lampan är kopplad till en kontroller. Det behöver inte vara själva lampan som är kopplad till kontrollern utan det kan lika gärna vara en smartplug som sitter mellan lampan och kontrollern. Mobilen har kontakt med kontrollern som kommunicerar med lampan eller t ex smartplug alt zwave relä.

Belysning kopplad via Z-wave

I mitt hem använder jag både z-wave relän från fibaro till smartplugs av olika märken.
Z-wave enheten är kopplad till kontrollern, i mitt fall Athom Homey och jag kan styra enheten med mobilen.
I detta fall sitter elektroniken i z-wave enheten och jag kan även tända och släcka med strömbrytaren.

Belysning kopplad via zigbee

Här sitter elektroniken i lampan och då behöver lampan ha konstant ström för att fungera. Mina enheter som är baserade på zigbee använder jag Raspbee 2 som kontroller

Styra belysningen utanför hemmet

Jag kan styra min belysning via Athom homey appen både lokalt och utanför hemmet. Athom Homey är kopplad till en molntjänst vilket innebär att jag även kan styra belysningen om jag är utanför mitt hemmanätverk och wifi.

De kontroller jag har i mitt hem.
Ikea Gateway: Kan styra lokalt i mitt hem men inte utanför hemmanätverket. Jag är inte 100% säker men jag tror att det går om Ikea Gateway är kopplad till Alexa eller Google Home men detta har jag inte provat.

Philips Hue Hub: Kan styra belysning lokalt i mitt hem och även utanför hemmanätverket via funktionen fjärrstyrning.

Home Assistant. Kan bara styra belysning lokalt i mitt hemmanätverk. Det går att få styrning utanför hemmet men då måste kontrollern vara uppkopplad mot en molntjänst typ Nabu Casa.

Hur ofta använder jag mobilen för att styra belysningen

Det händer att jag använder mobilen för att styra belysningen med det är väldig sällan. Har byggt upp min belysningen med automatik.
Några exempel:
Styra köksbelysning – Smarta hem
Home Assistant Automations – Automatiseringar
Styra belysning med ljussensor – Smarta hem
Geofence Platsautomatisering med Athom Homey

Här hittar ni mer information om vad jag använder i mitt system:

Smarta Hem

About Claes