Mitt Smarta hem system och hemautomation med funktioner för eget larm, energi, belysningen och musik
Jag har byggt mitt smarta hem och hemautomation system med fokus på ett öppet och lokalt system. Jag vill kunna använda så många produkter som möjligt från olika tillverkare för att få tillgång till det bästa som finns på marknaden. Mitt val har blivit att använda Zigbee, Z-wave, Thread, Wifi och Ethernet. Som kontroller använder jag idag Home Assistant som jag ser som det bästa valet för mitt hem.
Att ha ett smarta hem system med automation i huset ska enligt min mening underlätta vardagen. Produkterna skall vara ihopkopplade och fungera utan att jag ska behöva ställa in olika inställningar varje dag. Systemet skall finnas, fungera och vara dolt.
Smarta hem system
Mitt smarta hem system består idag av sensorer, lampor, termostater baserat på Zigbee och Z-wave som är direkt kopplade till en Raspberry Pi. Övriga enheter är kopplade med Wifi / Ethernet via hemmanätverket samt några tjänster som är molnbaserade. Som kontroller till alla enheter använder jag Home Assistant som körs på Raspberry Pi 5.
När alla min enheter kan kommunicera med Home Assistant kan jag styra det mesta i mitt hem. Som ett exempel: Kameror kan tända belysning, Temperatursensorer kan styra termostater, Rörelsesensorer kan styra rullgardiner som är kopplade till IKEA DIRIGERA och sensor som mäter luftfuktighet kan styra ventilation.
Ovan bild är hur mitt smarta hem system ser ut 2025. Fler detaljer hur det är kopplat och anslutet finns längre ned på sidan.
Smarta hem kontroller
Alla enheter, automationer och funktioner i mitt hem styrs med Home Assistant som jag använder som kontroller. Det är med automationerna jag får till funktionerna som automatisk belysning, styrning av energiförbrukning baserat på elpris eller solel, eget larm och musik.
Några fördelar som jag ser med Home Assistant är att det är lokal kontroll. Allt som inte är beroende av internet fungerar med lokal styrning. Det är en öppen källkodslösning och jag blir inte inlåst i något eko system. Det finns en stor community med en mängd duktiga utvecklare som skapar integrationer.
Home assistant fokuserar på integritet och delar inte min information med en tredje part. Jag kan välja hårdvara och blir inte låst till en kontroller som innehåller allt. Jag började använda Home Assistant under 2020 för att få en bra Dashboard till mitt system och för att få ett stabilt Zigbee nätverk.
Mer om vad jag använder i min installation av Home Assistant finns på sidan: Home Assistant Kontroller
Smarta hem funktioner
Funktionerna jag har i mitt smarta system är larm, energi, belysning, musik samt en hel del övriga funktioner. Grundfunktioner är själva basen hur mitt system fungerar. Alla mina funktioner har jag flyttat till sidan: Smarta hem funktioner . Funktionerna som jag beskriver blev för många och det var svårt att få plats på denna sida.
Smart hem system med Zigbee, Z-wave, Thread Wifi och Ethernet samt till hubbar
Majoriteten av alla mina enheter som är kopplade till mitt smarta hem system är baserade på Zigbee. Jag använder även produkter som är baserade på Z-wave och Wifi. Alla enheter är inte kopplade direkt till min Raspberry Pi utan kopplade till Hubbar som IKEA DIRIGERA och Hue Hub.
Z-wave
Jag har 31st z-wave enheter kopplade direkt till Aeotec Z-Stick Gen5+ Z-wave. Jag använder olika fabrikat som Fibaro, Aeotec, Popp och Heatit. Z-stick är kopplad till Raspberry Pi 5 via en av USB 2.0 portarna.
Z-wave bildar ett meshnätverk. Frekvensen i Europa ligger på 868MHz vilket är en fördel då den inte använder 2.4GHz bandet som Bluetooth, thread, wifi och Zigbee. Antal klienter i ett nätverk är specat att klara 232 enheter i ett nätverk med max 4 hopp.
Mer om z-wave och produkter som jag har kopplat finns på sidan: Z-wave produkter jag använder i mitt system
Zigbee
Jag har 150st zigbee enheter anslutna i mitt system. Allt från lampor till sensorer från flera olika fabrikat. Dessa är kopplade till en Connect ZBT-1 från Nabu Casa.
Connect ZBT-1 är kopplad till Raspberry Pi 5 via en av USB 2.0 portarna.
Zigbee bildar ett Mesh-nätverk och frekvensen ligger på 2.4GHz.
Mer om Zigbee, produkter som jag har kopplat och mitt nätverk finns på sidan: Zigbee produkter jag använder i mitt system
Wifi / Ethernet
Produkter som är baserade på Wifi / Ethernet är uppkopplade till mitt hemmanätverk och genom integrationer i Home Assistant kan jag styra dessa. Alla Smarta hem enheter som använder Wifi eller ethernetkabel har jag ett särskilt nät för (VLAN), detta för att tänka på säkerheten i mitt hemmanätverk.
Jag vill att mina smarta hem enheter ska vara helt isolerade från mina datorer och NAS.
Övervakningskameror i trädgården
Mina kameror som jag använder här hemma är även kopplad till Home Assistant. Jag kan använda den smarta detekteringen som är inbyggd i kameran för att tända och släcka fasadbelysningen eller skicka en notis till min telefon ifall någon ringer på dörren.
Jag använder UniFi NVR och UniFi G5 Turret Ultra. Min NVR är ansluten till mitt hemmanätverk med Ethernetkabel. G5 Turret är anslutna till hemmanätveket och drivs av PoE (power over ethernet).
IKEA DIRIGERA HUBB
Jag använder IKEA DIRIGERA hubben i mitt hem eftersom mina IKEA Rullgardiner FYRTUR och Kadrilj är kopplade dit. Jag använder även DIRIGERA för att koppla sensorn VINDSTYRKA.
DIRIGERA är kopplad till min Router (hemmanätverk) med ethernetkabel och kommunikationen till Home Assistant sköts med Matter. Matter mellan Home Assistant och IKEA DIRIGERA fungerar OK men det finns vissa funktioner som saknas. IKEA DIRIGERA är en hub som fungerar riktigt bra och det är aldrig några problem med den här hemma: Produkter för hemautomation – IKEA
Philips HUE HUBB
Jag använder PHILIPS HUE Hub av 2 anledningar. Dels för att en HUE LED-list är kopplad till en dator i huset med RAZER. Dels för att min trädgårdsbelysning HUE LILY är kopplad till HUE HUB där jag får fina ljuseffekter.
HUE är därefter kopplad till Home Assistant via min Router med ethernetkabel. Har haft Hue hub under många år och det här är en hub som bara fungerar. Har nog aldrig behövt starta om mecka med hubben: Hue Bridge – Smart styrning av belysning | Philips Hue SE
Thread
Thread enheter är direkt kopplade till Apple TV 4K (gen2) som fungerar som Thread Border Router. Har några produkter kopplade mest för att jag var nyfiken på Thread och Matter. Har en Matter kompatibel enhet via Thread och det är en Aqara P2 dörrsensor. Just nu är det tveksamt om jag kommer köpa några fler Thread baserade enheter då jag inte ser fördelarna i mitt system. Zigbee fungerar bra och jag kommer fortsätta använda och köpa Zigbee baserade produkter.
Molnet
En produkt som inte är kopplad lokalt till mitt nätverk är min Robotgräsklippare från Husqvarna. Genom Molnet kan jag styra den med Home Assistant. Nu borde jag kanske uppdatera bilden då jag har fler saker som styrs via Molnet. Exempel är t ex laddningen till min KIA och laddboxen.
Lokalt system
Jag har fokuserat på att alla mina enheter ska kunna styras lokalt pga att jag vill att systemet ska fungera även i fall när internet inte är tillgängligt. Om jag har mitt system och mina produkter lokalt kommer allt fungera även om internetanslutningen går ned.
Jag har två enheter i mitt hem som kräver internetuppkoppling för att fungera med Home Assistant och det är min väderstation (Netatmo) och Husqvarna Automower. Jag har två Integrationer som måste ha internet för att få vissa automationer att fungera och det är Nordpool, Chargeamp och Forecast solar.
Jag vill ha ett lokalt fungerande system för mitt smarta hem och det har jag med Home Assistant
Styra systemet med en app
Eftersom alla mina enheter är kopplade till Home Assistant så kan jag styra alla mina smarta hemmet produkter med en app. Home Assistant Companion appen finns att ladda ner till både iOS och Android. Med appen är det möjligt att bygga en Dashboard som passar familjens behov där jag kan presentera enheter och status på det som vi tycker är viktigt. Länk till min sida om Dashboard med Home Assistant
När jag började automatisera hemmet tyckte jag inte att en app var så viktig men alla i familjen använder appen dagligen. Antingen tar vi fram mobilen eller går till våran Dashboard som vi har monterad i köket. Med appen kan vi justera belysningen eller t ex ha lite koll på energiförbrukningen och elpriser. Vi styr även all musik med appen då vi använder Music assistant för att strömma musik till våra högtalare
Vad jag inte använder i mitt smarta hem system
Det finns vissa saker som jag inte använder i mitt smarta hem. T ex använder jag inte röststyrning pga att jag inte vill ha mikrofoner som är direktanslutna till någon extern tjänst. Har provat lokal röststyrning med Home Assistant men tycker inte att det fungerar något bra (än).
Jag använder inte kameror inomhus utan de kameror jag använder övervakar huset från utsidan.
Mina lås är inte anslutna till mitt systemet men det är kanske de blir i framtiden när det är dags att byta ut låset mot något nytt.
Funkar allt hela tiden i ett Home Automation / Smart hem system
Om jag ska vara riktigt ärlig fungerar inte allt 100% hela tiden. Ibland blir det lite felsökande pga att någon lampa inte tänds vid rätt tillfälle eller att någon enhet har förlorat kopplingen till kontroller eller till hemmanätverket. Oftast räcker det med att starta om just den enheten så brukar det vara OK igen. Någon sensor kanske slutar att rapportera och då räcker det att byta ett batteri eller ladda.
Eftersom inte allt fungerar 100% hela tiden vet jag att vissa saker inte ska ses som helt säkra. Jag har byggt mitt egna larm med zigbee och z-wave produkter och vet att saker slutar att fungera ibland. Vissa enheter brukar jag testa några ggr om året för att se om de lever och fungerar som t ex Vattendetektorer och brandvarnare.
Något jag har lärt mig under resan är att inte skriva allt för komplicerade automationer. T ex automationer som är beroende av andra automation för att fungera. Efter ett antal automationer börjar det att bli svårt att hålla reda på hur allt hänger ihop. Att skriva bra beskrivningar i automationen hjälper till när något slutar att fungera. Det här var också en anledningen varför jag har skapat mitt system med grundfunktioner och funktioner.
Bygga ett smarta hem system
Jag har varit aktiv inom hemautomation under många år och jag skrev ett inlägg om hur jag tänker när det gäller smarta hem kontrollers, olika radio, öppet eller stängt system. Det inlägget finns här: Hur bygger man ett smart hem system
Vad kostar ett smart hem system
Det här beror helt och hållet på vad man vill ha. Jag har försökt att uppskatta vad mitt system har kostat när det gäller Raspeberry Pi, Zigbee och Z-wave dongles och sensorer och lampor och landade på ca 15000kr. Mer info finns att läsa här: Vad kostar det att bygga ett smart hem system
Mitt system är uppbyggt runt Home Assistant som smarta hem kontroller. Extern länk till https://www.home-assistant.io/
Andra smarta hem kontroller jag har använt
Jag har använt en hel del olika smarta hem kontroller för styrning. I början när jag startade var det Vera som nu heter ezlo: extern länk till ezlo Vera.
Den andra kontrollern jag hade var en Homey som tjänade sitt syfte bra till jag ville ha en dashboard och ett stabilt zigbee nätverk. Extern länk till Homey: Homey – Ett bättre Smart Hem.
Mitt smarta hem system 2024
En kort video där jag går igenom mitt smarta hem system och vad jag använder
Styra enheter med elpris eller solel
En video där jag beskriver hur jag styr mina enheter baserat på elpris eller solel
Grundfunktioner i mitt smarta hem
Mina Grundfunktioner i mitt smarta hem. Närvaro /hemma Borta läge med Geofence. Tid. Dagläge eller nattläge och Ljusintensitet för att avgöra om det är ljust eller mörkt inne och ute. Alla dessa funktioner är grunden för många av mina automationer i mitt system
Eget larm med Home Assistant och Alarmo
Byggde mitt egna larm med Home Assistant och Alarmo till mitt smarta hem
Automatiserad belysning med mina grundfunktioner
Exempel hur jag har automatiserat inomhusbelysning med hjälp av mina tre grundfunktioner.
Närvarostyrd belysning med Aqara FP2 och Home Assistant
Använder Aqara FP2 och Home Assistant för att skapa närvarostyrd belysning. Zoner i Aqara FP2 triggar automationer i Home Assistant för att styra belysning när jag är närvarande i zonen