Mäta Energiförbrukningen på Varmvattenberedaren med Shelly 3em

By Claes

Mäta Energiförbrukningen på Varmvattenberedaren med Shelly 3em

Sedan början av 2023 hittade jag ett sätt att beräkna energiförbrukningen på min Varmvattenberedare med hjälpa av information från HAN-porten. Visst, jag fick en någorlunda överblick om energiförbrukningen men min funktion fungerade inte 100%. Nu i början på Januari 2024 fick jag en Shelly 3em monterad av elektriker och nu ska jag äntligen få lite bättre koll och mäta energiförbrukningen på varmvattenberedaren!

Varmvattenberedaren

Varmvattenberedaren är en äldre Nibe CU-300 som går på 2 faser 400V. Vad jag nu kan göra är att mäta dessa 2 faser och får nu en mycket bättre överblick över energiförbrukningen.

Shelly 3em

Shelly 3EM mäter energiförbrukning per fas och i Shelly appen får jag upp energiförbrukningen när produkten används men inte för att logga dag/vecka/månad. Jag använder Shelly 3em med Home Assistant och med hjälp av PowerCalc integrationen har jag skapat en ttl Power/Energi sensor.

Home Assistant energisidan

Nu har jag adderat min ttl Power / Energi sensor och har nu snart loggat en månad. Januari är inte över än men det ser ut som jag kommer att landa på ca 280kWh. Med Home Assistant kan jag se förbrukningen per dag/vecka/månad/år.

 

Energiförbrukning varmvattenberedare

Varmvattenberedaren kvalar in på 3:e plats här hemma efter Luftvärmepumpen och Bilen.

Det ska bli spännande att se hur mycket energi varmvattenberedaren konsumerar under ett år.

 

Läs hur jag styr varmvattenberedaren med hjälp av Shelly 3em och en kontaktor: Styra Varmvattenberedare med kontaktor och Shelly 3em

Min installation av Shelly 3em i hemmanätverket och Home Assistant: Installation Shelly 3EM i Nätverket och Home Assistant

 

Läs mer om mitt Smarta hem: Smarta Hem – Home Automation

About Claes