Fasadbelysning med sensorer och smarta lampor

By Claes

Min Fasadbelysning med sensorer och smarta lampor

Jag har byggt upp min Fasadbelysning med Zigbee, smarta lampor från IKEA, Philips Hue utomhussensorer och Home Assistant som styr alla automationer. Med hjälp av sensorer, zigbee lampor och Home Assistant har jag fått en fasadbelysning som funkar hemma hos oss.

 

Jag använder följande:

Fasadarmatur med lampor uppåt och nedåt

I armaturen har jag monterat Zigbee IKEA GU10 lampor. Fördelen som jag ser att använda lampor som går att styra är att jag kan välja om det ska lysa uppåt, nedåt eller hur starkt det ska lysa.

För att styra fasadbelysningen vid rörelse använder jag Philips Hue utomhussensorer som jag har placerat i olika hörn på huset.
Hue sensor monterad på hus

Philips Hue utomhusensor använder jag även för att mäta ljuset utomhus. Med hjälp av ljuset styr jag fasadbelysningen om de ska vara på eller av. Här har jag skapat en hjälpare i Home Assistant som avgör om det är ljust eller mörkt ute.

Hårdvaran till Home Assistant använder jag en Raspberry Pi
Raspberry Pi 5 med EThernet och USB-C kabel

För Zigbee andvänder jag Skyconnect som kontroller
SkyConnect and cable

Lamporna och Rörelsensorerna är kopplade till Skyconnect

Funktion med ljussensor

För att få fasadbelysningen att fungera bara när det är mörkt ute har jag skapat en hjälpare i Home Assistant som jag kallat Mörkt ute. För att toggla växlaren använder jag ljussensor som är inbyggd i Philips Hue sensorn som sitter utomhus.

Jag kan även bestämma vid vilket lux värde som växlaren ska toggla med hjälp av funktionen nummer som är en hjälpare i Home Assistant. Tycker att denna funktion blev bra då jag själv kan testa vid vilket värde som jag anser är mörkt eller ljust ute. Har skrivit ett inlägg här hur den funktionen fungerar: Styra belysning med ljussensor i Home Assistant

Gruppera lamporna

För fasadbelysningen använder jag två stycken grupper. Fasadbelysning ned och Fasadbelysning upp. Med dessa grupper kan jag bestämma hur ljuset ska fungera.

Jag har grupperat alla mina lampor i Zigbee Home Automation ZHA. Detta för att Home Assistant ska skicka ut ett kommando istället för kommando till varje enskild lampa. Bättre att ZHA sköter den delen för att minimerar belastningen på zigbee nätverket. Här har jag skrivit ett inlägg om hur jag grupperar lampor: Gruppera lampor i Home Assistant

Funktion med Rörelsesensor

Runt huset har jag placerat tre stycken rörelsesensorer. En är placerad vid entren för att starta belysningen när vi går ut. En annan är placerad på garaget för att starta fasadbelysningen på garaget när vi kommer hem med bilen. En tredje är placerad efter garaget för att tända fasadbelysningen på huset när vi är på väg in.

Rörelsesensorerna triggar direkt vid rörelse och sedan har de en time out på 1 min. För att undvika att fasadbelysningen stängs av efter 1 minut har jag skapat en timer i Home Assistant som jag har satt till 5min. När timern har räknat ned till 0 släcker jag en grupp och dimmar ned en annan. Skulle det vara så att rörelse detekteras innan timer är 0 startar jag om timern med 5 minuter. På så sätt kommer fasadbelysningen vara på när vi är ute och rör oss på tomten.

Olika lägen för fasadbelysningen

Jag har två stycken olika lägen för hur fasadbelysningen fungerar.

Det första läget är om det är mörkt ute och min funktion Nattläge är av. Jag startar Fasadbelysningen Upp med 5% ljusstyrka. Vid rörelse slår jag på både Upp och Ned med 100% Ljusstyrka i 5 minuter. Efter timer räknat ned slår jag av Ned och sätter Upp till 5%.

Det andra läget är om det är mörkt ute och min funktion Nattläge är på. Vid detta läge är all fasadbelysning släckt och vid rörelse tänds upp och ned till 100%. Vid detta läge använder jag inte en timer utan fasadbelysningen kommer att släckas efter 1 minut.

Nedan en video på hur fasadbelysningen ser ut!

 

Andra funktioner jag använder i mitt hem:

Stänger av belysningen automatiskt när filmen startar

Byggde en Smart Kattlucka till hemmet

Styr mitt Jässkåp med Home Assistant

Odlar med Växtlampa värmematta och sensor

Min Smarta brevlåda med Home Assistant

Byggde mitt egna hemlarm med Home Assistant

Fasadbelysning med sensorer och smarta lampor

Fuktsensor i badrummet styr min ventilation

 

Läs mer om mitt smarta hem: Smarta Hem – Home Automation

About Claes