Vad är ett smart hem

By Claes

Vad är ett smart hem?

Sitter och meckar med Home Assistant och ska styra några lampor så började jag fundera på vad är ett smart hem?. Som jag skriver på min sida för Smarta hem, Smarta hem system och Home Automation är ett smart hem ett hem där olika enheter och system har integrerats och automatiserats för att göra vardagslivet enklare, mer bekvämt och mer effektivt. Frågan jag ställde mig är vart det smarta ligger. Är det produkterna som är smarta eller är det jag som har programmerat mitt system som är det smarta.

Köper jag en smart lampa så är det vilken lampa som helst innan jag kopplar den till en kontroller. Om jag har lampan kopplad till en kontroller så kan jag styra den med min mobil, tid eller med min röst. I detta läge ser jag faktiskt inte att något är smart.

Använder jag en ljussensor kopplad till min kontroller för att styra lampan tycker jag att det blir lite smartare än föregående exempel men det är inte smart, jag tycker mer att det är en automation.

I mitt tycke ska allt fungera utan att jag som användare behöver trycka på knappar eller ta fram min mobil för att styra belysning och då är det automation som gäller. Är automation smart? Automationen är ju inte smartare än programmeringen bakom….

About Claes