Fungerar solceller på vintern

By Claes

Fungerar Solceller på Vintern

När jag investerade i solceller till huset var jag riktigt nyfiken på hur solceller fungerar på vintern. Nu när jag har haft solcellerna sedan Juli och vi är inne i mitten på December har jag fått svaret. Ja, de fungerar om det inte ligger snö på panelerna men jösses vad lite de producerar. Jag hade räknat med att de skulle generera mindre från November – Februari.

 

Iof, November var inte så dåligt då solcellerna producerade 152 kWh men den mesta av produktionen skedde i början/mitten på månaden och slutet på November hade jag dagar där produktionen pendlade mellan 1-2.4 kWh.

December, kallt och snö

I December föll temperaturen och vi fick ca 10cm snö och snö på solcellerna är inget bra för produktionen. Hittills har jag fått två soliga dagar som genererade som max 3.26 kWh och till och med den 15:e December har mina solceller producerat 13.1 kWh.

Den 8:e December fick vi första snön och sedan dess har det varit riktigt mörkt. Idag den 15:e har solen tittat fram men pga mer snö på panelerna har det inte gett något.

 

 

Uppdatering:
Nu har jag data för hela December: 29,4 kWh producerade solcellerna. Den 18:e smälte snön bort och nu fick jag lite produktion. Under några dagar vid jul låg det ett tunt snölager på panelerna (1cm) och solen lyckades tränga sig igenom och viss produktion kunde ske.

Solceller på vintern

 

Vintern är mörk, solen står lågt och det är inte många timmar det är ljust på dagarna.

Här rapporterar jag produktionen månad för månad: Solceller – Elproduktion av solpaneler

About Claes