Conbee 2 ersätter Raspbee 2 som Zigbee kontroller i mitt hem

By Claes

Conbee 2 ersätter Raspbee 2 som Zigbee kontroller i mitt smarta hem

Under en längre tid har jag haft och använt Raspbee 2 som Zigbee kontroller i mitt smarta hem men på senare tid tycker jag att det har fungerat sämre med långa svarstider i systemet och missad kommunikation. Jag är väl inte 100% på vad det beror på men en fundering som jag har är att Raspbee 2 sitter monterad på min Raspberry Pi 4 och en av anledningarna kan vara störningar pga Bluetooth och Wifi. Ett sätt att prova detta är att lyfta ut Zigbee kontrollern och placera den en bit ifrån övrig utrustning.

Conbee 2

Conbee 2 är en zigbee kontroller gjord av Dresden Elektronics och om jag har förstått rätt så har den exakt samma hårdvara som Raspbee 2. Det som skiljer dessa mot varandra är att Conbee 2 ansluts via USB och Raspbee 2 ansluts direkt på Raspberry Pi.

För att få lite distans till min Raspberry Pi köpte jag en USB förlängningskabel.

Byter från deCONZ till ZHA

Genom att jag nu kommer att byta kontroller kommer jag även passa på att göra bytet från deCONZ till ZHA. Jag kan nu i lugn och ro ta bort enheter från deCONZ och sedan addera dessa till ZHA genom att ha både deCONZ och ZHA igång samtidigt. Skälet till detta är att jag inom kort kommer att byta kontroller igen till en Home Assistant SkyConnect.

Att byta från deCONZ till ZHA kommer att bli ett mödosamt jobb, dels för att det kommer att ta tid att flytta alla enheter och att enheterna kommer få nya namn. Det kommer också bli ett digert jobb att se till så att alla automationer fungerar som de ska. Fördelen som jag ser det är att jag kan göra om vissa saker som t ex förbättra hur jag namnger enheter för att få en bättre överblick.

Jag kommer att börja med att flytta alla enheter som fungerar som Zigbee routers och sist addera alla batteridrivna enheter som fungerar som end nodes.

Får återkomma lite senare när arbetet är klart.

Läs mer om vad jag använder i mitt smarta hem: Smarta Hem – Smart hem system – Home Automation

About Claes