Vad är en Smart Lampa

By Claes

Vad är en smart lampa och hur fungerar den

Har under en tid funderat på vad en smarta lampa är och hur den fungerar. Lampor som har inbyggd elektronik och har någon form av kommunikation marknadsförs som en smart lampa. Jag har funderat på och försöker räta ut om lampan egentligen är smart.

Med elektronik och kommunikation

Om jag tittar på en smart lampa så är det i grund och botten en LED lampa med mer elektronik för styrning. Det har adderats kommunikation som kan vara Zigbee, Blueooth, Wifi, Thread eller Z-wave. Med denna kommunikation kan nu lampan prata med en kontroller. Den kan berätta om den är tänd eller släckt eller vilken färg den har. Om nu lampan har ytterligare elektronik och kommunikation ställer jag frågan till mig själv, är lampan smart nu? Nej, jag tycker inte det. En lampa med elektronik och kommunikation kommer fortfarande att tändas och släckas när jag använder strömbrytaren.

Nanoleaf Essential A19 med E27 sockel. Lampan är baserad på Thread

Kopplad till en Hub, Gateway, Kontroller

Om jag nu kopplar lampan till en kontroller blir lampan lite smartare då den börjat kommunicerar med en andra part? Jo, nu börjar det bli lite intressantare för nu har lampan börjat kommunicera med en kontroller och om det finns fler lampor med samma kommunikationsteknologi som t ex zigbee kommer lampan bli medlem i ett mesh-nätverk. Lampan kan nu få kommandon från kontollern om den ska tändas, släckas, dimras eller byta färg. Lampan kan även skicka status till kontrollern för att berätta att den finns tillgänglig, om den är tänd eller släckt mm.

Beroende på vilken funktionalitet kontrollern har kan nu kontrollern styra lampan och tända t ex vid olika tidpunkter, soluppgång, solnedgång och via appen.

Är en lampa smart

Enligt min mening är inte en enskild lampa smart. Lampan blir smart när den kopplas till en kontroller för att styras och automatiseras

Läs mer om vad jag använder i mitt smarta hem:

Smarta Hem – Home Automation

About Claes