Trådbundet nätverk med Router och Switchar

By Claes

Trådbundet nätverk med Router och Switchar

Trådbundet nätverk är en viktig del av mitt nätverk här hemma. Självklart använder jag Wifi men till alla enheter som har en Ethernetport använder jag Ethernetkabel.

Har nu uppdaterat mitt trådbundna nätverk med nya switchar så att alla switchar är managed och eftersom jag använder Unifi Dream Machine som Router har jag köpt även deras switchar.

Router

Köpte en Unifi Dream Machine under 2019 och är riktigt nöjd med prestanda, användarvänlighet mm.

Min installation hittar ni här: Ubiquiti UniFi Dream Machine Router

Routern sköter all trafik i nätverket. Både det trådbundna och Wifi.
Mer om hur jag använder Wifi i hemmet hittas här: Nätverk Wifi 5 – 802.11ac

Routern har totalt fyra portar. En port är kopplad till Sonos, En port är kopplad till min NAS, En port är kopplad till en switch där jag har tre st enheter för mitt smarta hem och den sista porten är kopplad till min stora switch som sköter kommunikation till rum och mina kameror som är kopplade med PoE

Switchar

16 portars switch som förbinder mina rum i huset samt mina kameror som drivs med PoE.
Denna switch har nu ersatt två äldre modeller. Min installation hittar ni här: Unifi Switch Lite 16 PoE – Installation

5 portars switch som sitter i rum där jag har fler enheter som kopplas med kabel. Merparten av alla rum i huset är utrustat med 2st RJ45 uttag och kopplad till Patchpanelen men i vissa rum finns det fler enheter och då har jag utökat antal Ethernet portar med en mindre switch.
Min installation hittar ni här: UniFi Switch Flex Mini 5 portar – Installation

Fördelen jag tycker med Managed switchar är att jag kan styra mina enheter individuellt. T ex har jag separerat mina enheter för mitt Smart Hem till ett eget nätverk med hjälp av Vlan. Nu kan jag även få med de enheter med Ethernetport i det nätverket.

Trådbundet nätverk

Överblick över mitt trådbundna nätverk med Router och Switch

Mer om Hemmanätverk

Mer om Hemmanätverk med VLAN

About Claes