Förbereder för Matter med Thread i mitt smarta hem

By Claes

Förbereder mitt smarta hem för den nya standarden Matter med Thread

I början på Maj 2021 bytte Zigbee Alliance namn till Connected Standards Alliance (CSA) samtidigt annonserades en ny standard med namnet Matter. Matter som jag har förstått är en fortsättning på Project Connected Home over IP (CHIP). Thread kommer att vara en av byggstenarna för Matter och jag kommer nu att börja testa och bygga ett Thread meshnätverk.

Vilka Thread produkter har jag skaffat

Jag beställde 3st Nanoleaf Essentials A19 E27 som fungerar som Thread Router och en Apple TV 4K (Gen2 ) som Border Router. Border router fungerar som bryggan mellan Threadnätverket och det övriga nätverket via Wifi eller Ethernet.
Idag har jag inga produkter som fungerar som Thread End device men håller på och tittar på några enheter som t ex produkter från Eve.

 

Hur har jag kopplat till mitt hemmanätverk

Apple TV 4K (Gen2) kopplad med Ethernetkabel till Router (hemmanätverk)

Nanoleaf Essentials A19 E27 är kopplade med Thread till Apple TV

Styrning och automationer

Idag kan jag bara styra enheter baserade på Thread som är kopplade till Apple TV 4K med HomeKit.

Blir Apple TV 4K Matter certifierad

Här är min största chansning just nu. Kommer Apple TV 4K och Homekit att stödja Matter. Jag får vänta och se men jag håller tummarna att det sker. Ifall det inte händer har jag en bra mediaspelare till TV:n samt att jag har fått lite mer kunskap om Thread.

Om Apple TV 4K och HomeKit får stöd för Matter är min förhoppning att jag kan styra enheterna baserade på Thread med andra kontrollers pga av Matter standarden Multi-admin funktion

Uppdatering 2022 10 06:
Både Home Assistant och Apple TV 4K verkar få matter support men jag undrar hur det kommer att fungera i verkligheten. Kommer Apple TV att exponera mina lampor baserade på Thread till andra platformar som använder Matter. De lampor som jag har köpt kommer inte få matter support.

Många frågor tycker jag fortfarande är väldigt öppna men som tur är väntan snart över då Matter har släppt V1 och certifiering pågår.

Mer om mitt smarta hem:

Smarta Hem – Home Automation

About Claes