Shelly rörelsesensor installation

By Claes

Installerar och testar Shelly Motion i mitt smarta hem

Nyligen släppte Shelly en rörelsesensor Shelly motion som jag blev nyfiken att prova. Det är en sensor som använder wifi,  lång batteritid och ska kunna trigga rörelser inom 200 millisekunder. Det är den första rörelsesensorn som jag använder som har Wifi. Mina övriga rörelsesensorer är antingen zigbee eller zwave.

En fördel är att ingen speciell hub är nödvändig. MQTT och COAP ska möjliggöra att koppla den till 3:e parts system. I mitt fall ska jag testa den med både Athom Homey och Home Assistant

Vad fick jag med i köpet

I boxen hittade jag sensorn, monteringsfäste för vägg, manual och en instruktion för installation.

Shelly motion specifikation:

Namn: Shelly motion
Sensor: Rörelse, Ljus och vibration
Kommunikation: Wifi 802.11 b/g/n (2.4GHz)
Arbetstemperatur: -10 – +50
Batteri: 6500 mAh upppladdningsbart
Batteritid: Över 1 år vid vanligt hemma användande 6 timmar per dag (rörelsedetektor)
Port: USB för laddning
Mått: Källa: https://shelly.cloud/shelly-motion-smart-home-automation-sensor/

Framsida:

Baksidan:

USB port på undersidan:

Installation i mitt hemmanätverk

Det finns enligt manualen olika sätt att installera denna enhet på. Jag kan använda Shelly Cloud App eller installera manuellt i mitt hemmanätverk. Eftersom jag inte vill ha ett konto till eller kommer att använda Shelly Cloud App väljer jag manuell installation.

Innan installation vill instruktionen att jag laddar upp batteriet till 100%. Vid USB porten finns det en LED lampa som lyser rött/oranged vid laddning och när batteriet är fulladdat slocknar ledlampan. För mig tog det en stund innan batteriet var uppladdat till 100% och lampan slocknade.

Installation:

Vid installationen använde jag mig av manualen som kom med i paketet. För att sätta på Shelly motion använde jag mig av en smal pinne och tryckte på knappen som finns bakom ett av hålen bredvid USB porten. Om sensorn är riktad uppåt så sitter knappen i det vänstra hålet. Nu börjar sensorn lysa blått och på datorn hittar jag ett nytt wifi nätverk som jag kan koppla upp mig mot: shellymotion+lite siffror.

Efter att ha anslutit datorn till Shelly motion använder jag mig av browsern och öppnar sidan: 192.168.33.1. Efter att sidan öppnade sig kan jag nu ansluta sensorn till mitt hemmanätverk under fliken Internet & Security -> WIFI MODE – Client. Här skriver jag in mitt SSID och lösenord för nätverket jag vill använda. När den blå lampan slocknar har Shelly motion kopplat upp sig på nätverket.

Inställningar:

När installationen var klar och Shelly motion var uppkopplad mot mitt hemmanätverk tog jag reda på vilken lokal IP-adress den hade fått, därefter kunde jag öppna webinterfacet med den nya adressen.

Här hittar jag jag inställningar för t ex nätverk och göra inställningar för sensorn.

Storlek

När jag köpte Shelly motion hittade jag inte någon information hur stor den var till formatet och jag blev faktiskt lite överraskad när jag öppnade boxen. Den är stor.

Från vänster: Aqara motion sensor, Shelly motion, Fibaro motion sensor, Philips Hue motion sensor

Installation Home Assistant

När Shelly motion var installerad i mitt hemmanätverk fick jag upp en notis i Home Assistant att en ny enhet kunde installeras. Jag la till Shelly motion och kan nu använda den i Home Assistant.

Installation i Athom Homey

Eftersom det är första Shelly enheten jag använder laddade jag ner appen Shelly som är utvecklad av Jelger Haanstra: https://homey.app/sv-se/app/cloud.shelly/Shelly/

När appen var installerad via Enheter -> + -> Shelly -> Shelly Motion Sensor.
Kan jag nu använda Shelly Motion Sensor med Athom Homey.

Men jag kan inte använda Shelly motion samtidigt i Home Assistant och Athom Homey. Vet faktiskt inte varför men för mig spelar det ingen roll.

Placering av Shelly motion

Nu när Shelly motion är uppladdad och installerad ska jag placera sensorn i vardagsrummet för att se hur den fungerar. Den är placerad på en plats där det brukar vara mycket rörelse i huset. Den är inställd på max känslighet när det gäller rörelse och vibration.
Nyfiken att få reda på hur länge batteriet kommer att hålla innan nästa laddning.
Laddning och installation: 2021-03-25

Uppdatering: 2021-08-15
Nu tog batteriet slut och ska jag vara ärlig trodde jag att batteriet skulle ta slut tidigare. Sensorn har varit placerad i vardagsrummet på en central plats och täcker vardagsrum, trappa, hall och viss del av köket. Det är konstant rörelse från tidig morgon till sen kväll. Då sensorn varit inställd på max känslighet på vibration så har den rapporterat vibration i stort sett hela tiden. Nu ska jag ladda upp batteriet igen och sätta vibration till lite lägre känslighet så att den inte rapporterar hela tiden för att på så sätt förlänga batteritiden.
Är i skrivande stund riktigt nöjd med hur sensorn fungerar och den är riktigt känslig för rörelse. Ljus rapporterar sensorn vid rörelse.

Installation Shelly Motion Sensor

Installation av Shelly Motion Sensor till Hemmanätverket genom WIFI. Kopplar sedan Shelly Motion Sensor till Home Assistant för att användas i mitt Smarta hem.

Här hittar ni mer information om vad jag använder i mitt system:

Smarta Hem

About Claes