sensor för smarta hem

By Claes

Sensor för smarta hem – Vattensensor, temperatursensor, rörelsesensor, fuktsensor, ljussensor, vibrationsensor

Vattensensor, temperatursensor, rörelsesensor, fuktsensor, ljussensor, vibrationsensor är sensorer som jag använder till mitt smarta hem. Sensor som mäter ljus för att styra belysningen inomhus eller utomhus, rörelse sensor för att styra en nattlampa eller vibration för att indikera om tvättmaskin är på eller om jag har fått post i brevlådan. Temperatur sensorer för att mäta temperatur i rum, få medeltemperatur i huset eller avgöra om motovärmaren ska starta.
Sensorerna används till många automationer i mitt smarta hem

Zigbee och z-wave

Använder både sensorer baserade på z-wave och zigbee i mitt smarta hem. Aeotec multisensor 6 och Fibaro rörelse sensor var de första sensorerna jag använde och de är baserade på z-wave. När jag började använda zigbee kunde jag även använda Aqara, Ikea Trådfri och Philips hue sensorer. Sensor baserade på Z-wave är kopplade direkt till min Athom Homey medans alla mina zigbee sensorer är kopplade till Raspbee 2 deCONZ.

Tillverkare för sensor

Jag använder olika sensorer från olika fabrikat och har mixat både z-wave och zigbee sensorer i mitt smarta hem.  Aeotec, Fibaro, Aqara och Philips Hue. Den första sensor jag använde var en Aeotec Multisensor 6 och nu på sista tiden har jag mest köpt Aqara sensorer pga av kostnad.

Flera funktioner

Av alla sensorer jag använder har de flesta flera funktioner.  T ex Aqara temperatur sensor som temperatur , men även fukt och tryck, Philips Hue rörelse sensor mäter rörelse, ljus och temperatur. Den sensor som har flest funktioner är Aeotec multisensor 6 som mäter, luftfuktighet, temperatur, rörelse, ljus och vibration.

Det finns några sensorer som bara har en funktion och det är Aqara Vatten sensor och Aqara Dörr och fönster sensor.

Philips Hue rörelse sensor

Har en Philips Hue rörelsesensor som är placerad i ett rum för att tända ljuset vid rörelse. Den rapporterar även ljus och temperatur. Drivs med 2st AAA batterier
Radio: Zigbee

Philips Hue Utomhussensor

Använder 2st Philips Hue Utomhussensor för att detektera rörelse och tända fasadbelsyning samt styra mina rullgardiner IKEA fyrtur på sommaren. Detekterar rörelse, mäter ljust och temperatur. en anledningen till att jag köpte Philips Hue Utomhussensor är att den är anpassad för att vara utomhus. Drivs med 2st AAA batterier
Radio: Zigbee

Fibaro Rörelse sensor

Snygg liten rörelse sensor som även mäter ljus och temperatur. Har 4st som är placerade i rum för att mäta temperatur och ljus. Drivs av ett CR123A batteri. Har ett enkelt fäste för att montera på vägg eller i taket.
Radio: Z-wave

Aeotec Multisensor 6

Sensor som detekterar rörelse, mäter ljus, temperatur, luftfuktighet och vibration. Denna sensor kan antingen drivas med ett CR123A batteri eller micro USB. Jag har 3st Aeotec Multisensor 6 sensor och har anslutit alla till USB.
Radio: Z-wave

Aqara Vatten sensor

Sensor för att detektera vatten. Har två Aqara Vatten sensor som är placerade under diskmaskin och varmvattenberedare. Liten och smidig, får plats i trånga utrymmen. Drivs av CR2032 batteri.
Radio: Zigbee

Aqara dörr fönster sensor

Använder Aqara dörr och fönster sensor till att detektera ifall dörrar är öppna eller stängda. Använder även en Aqara dörr och fönster sensor till min postlåda för att nollställa post meddelandet. Tidigare använde jag Fibaro dörr sensor men har nu bytt ut alla till Aqara. Drivs av ett CR1632 batteri.
Radio: Zigbee

Aqara Temperatur sensor

Aqara temperatur sensor mäter temperatur, luftfuktighet och lufttryck. Jag har flera av denna sensor för att mäta temperatur i rum och till badrummet för att mäta luftfuktighet så jag kan styra ventilationen.
Under 2020 har jag även börjat brygga öl och dessa används för att mäta temperatur i jässkåp och jäskyl. Kan då kontrollera värme resp kyla med hjälp av smart plugs. Drivs av CR2032 batteri.
Radio: Zigbee
Aqara Temperatur & Luftfuktighet sensor

Aqara Vibration sensor

Aqara vibration sensor. Inbyggd gyro som detekterar vibration och ändrad vinkel. Jag använder en för att detektera ifall tvättmaskin är igång och en som detekterar ifall jag har fått post i postlådan. Drivs med ett CR2032 batteri.
Radio: Zigbee

Aqara Rörelse sensor

Aqara Rörelse sensor använder jag i några rum för att detektera rörelse. Denna sensor mäter även ljus men rapporterar bara ljuset när rörelse har triggats. Följer med ett fäste för att montera på vägg eller i tak. Några använder jag utan fäste och har ställt direkt på en hylla. Drivs med ett CR2450 batteri.
Radio: Zigbee

Shelly motion

Shelly motion rörelsesensor använder jag i ett rum att detektera rörelse. Denna sensor mäter även ljus men rapporterar bara ljuset när rörelse har triggats. Följer med ett fäste för att montera på vägg. Drivs av ett uppladdningsbart batteri.
Radio: Wifi

Här hittar ni mer information om vad jag använder i mitt system:

Smarta Hem

About Claes