Vad är Zigbee och hur fungerar det

By Claes

Vad är Zigbee och hur fungerar det

I mitt smarta hem använder jag enheter som kommunicerar med protokollet Zigbee.

Vad är zigbee

Zigbee är en standard för trådlös styrning och bygger på radiostandarden IEEE 802.15.4. Typisk applikation är produkter till Smarta Hem. Några kända produkter som använder Zigbee är t ex IKEA Trådfri och Philips Hue.
Frekvensen ligger på 2.4GHz, har 16 tillgängliga kanaler som är 2 Mhz breda. Datahastigheten är 250kbit/sek.
Teoretiskt antal noder i ett Zigbee närverk är 65000.
Räckvidden är ca 10-20m inomhus och ca 75-300m utomhus. Distansen är också helt beroende på material i huset och om det t ex är fri sikt. Ang räckvidden hittade jag informationen på Athom Homeys hemsida. På Zigbee alliance sida är det en annan distans.
I Zigbee nätverket finns det Coordinator, Router och End device.

Zigbee Mesh nätverk

Zigbee använder ett så kallat mesh-nätverk. Det betyder att klienter kan prata med varandra och repetera meddelandet vidare men det måste alltid finnas en Coordinator.
I Zigbee mesh nätverket finns en Coordinator, routers och end devices. Visste faktiskt inte riktigt hur jag ska översätta detta till svenska så det fick bli några engelska ord.
Den enda klienten som inte kan repetera vidare är en End Device. Med Mesh-nätverk är det möjligt att bygga ett riktigt stort nätverk och det är relativt enkelt att öka räckvidden på enheter som sitter långt ifrån Coordinatorn.
Nätverkstopologin stödjer så kallade självläkande. Det betyder att om en Router går sönder eller saknas i nätverket tar meddelandet en annan väg.

Exempel på ett litet nätverk:

Exempel från mitt nätverk:

Den blå är Coordinatorn och i mitt fall Raspbee

De gula är Routers, GU10 lampor IKEA TRÅDFRI

De grå är End devices: Batteridrivna sensorer

De gröna, gula och röda sträcken är förbindelser mellan enheterna och om jag har förstått deCONZ rätt så symboliserar färgerna hur bra förbindelsen är. Grön färg är t ex en väldigt god signal.

En Router är en enhet som alltid har konstant ström. Det kan vara en lampa eller en smartplug. Det finns produkter som bara fungerar som Router och det är t ex IKEA TRÅDFRI signalförstärkare som funger riktigt bra för att bygga ut nätverket.

En End device är batteridrivna enheter som sensorer.

Mitt Zigbee nätverk

Hela mitt Zigbee nätverk med alla enheter utspritt över huset och trädgården.

Finns även ett inlägg om Wifi Zigbee kanalplanering som hittas här:
https://www.teknikihemmet.se/2017/11/wifi-och-zigbee-2-4ghz-kanaler-och-planering/

Här hittar ni mer information om vad jag använder i mitt system:

Smarta Hem

About Claes