Smart plug – Wall plug – Fjärrströmbrytare

By Claes

Smart plug – Wall plug – Fjärrströmbrytare som jag använder i mitt smarta hem.

Under de åren som jag har haft en kontroller i huset för att styra mitt smarta hem har det tillkommit några olika varianter av Smart plug, Wall plug eller Fjärrströmbrytare som de också verkar benämnas. Om jag kommer ihåg rätt så var det en smart plug baserad på z-wave det första jag köpte till min Vera Lite kontroller. Med köpet av Athom Homey öppnades utbudet mer pga zigbee men också att det fanns appar för att koppla Hue eller Ikea brygga direkt till Athom Homey.

Nuvarande Smart Plug – Wall plug – Fjärrströmbrytare som jag använder i mitt system.
Z-wave och Zigbee produkterna är kopplade direkt till Home Assistant.

Hur jag använder mina Smart Plug

Majoriteten av alla smart plug jag har här hemma används till fönsterbelysning förutom Popp som jag använder till att styra kupefläkten till en av bilarna. Skälet till att använda Popp till den funktionen är att den är avsedd att monteras uthomhus och har IP klassning 44. Sedan har jag två stycken Fibaro som är kopplade till kaffemaskinen och diskmaskinen.

Något som skiljer dessa märken är passformen i uttaget. I mitt hus är det monterat Eljo Trend uttag och på nästan alla platser är det ett dubbel-uttag. Att använda en smart plug i den övre kontakten och en europakontakt i det nedre uttaget fungerar bra men om sladden är lite grövre eller t ex iPad-laddare så blir det trångt och i vissa fall omöjligt.

Jag provade alla mina Smart Plug genom att först sätta i strömkabeln till min dator och sedan satte jag i en Smart Plug.

Ikea, Fibaro och Popp fungerade bra men Hue och Aqara passade inte längre och det pga att höljet täcker det nedre uttaget.

IKEA, Hue, Aqara, Fibaro och Popp smart plug – Funktioner

Försökte sammanställa lite information om Smart Plugs jag använder

Märke: IKEA Hue Aqara Fibaro Popp
Model: Control outlet Smart Plug Wall Plug FGWPE/F-101 Pope700397
Radio: Zigbee Zigbee Zigbee Z-wave Z-wave
Max: 3840W 2300W 2300W 2500W 3500W
Energimätning: Nej Nej Ja Ja Ja
På/Av-knapp Nej Ja Ja Ja Ja
IP klassning IP44
På/Av-Led Ja Ja Ja Ja Ja
Kontroller: Raspbee 2 Raspbee 2 Raspbee 2 Athom Homey Athom Homey
App till Athom Homey DeConz DeConz DeConz Fibaro Popp

Tyck och smak är ju olika men jag tycker att Fibaro FGWPE/F-101 ser bäst ut. Den är liten och har många funktioner. Dessutom skulle det gå bra att använda två st samtidigt i ett dubbel uttag.
Min installation av Fibaro

IKEA Trådlöst uttag är i mitt tycke den som ser mindre bra ut men om jag bara ska använda funktionen av och på så är det den absolut billigaste som jag använder.

Aqara tycker jag är väl klumpig som smart plug. Bra funktion med energi rapportering.
Min installation av Aqara 

 

Philips Hue. Lite för stor och saknar energi rapportering.
Min installation av Philips hue smart plug

Popp. Den enda smart plug som jag kan använda utomhus.
Min installation av Popp

Här hittar ni mer information om vad jag använder i mitt system:

Smarta Hem

About Claes