Fasadbelysning med automatik med lampor från IKEA och Home Assistant

By Claes

Styr Fasadbelysning med automatik med lampor från IKEA och Home Assistant

Under sommaren har jag ändrat min fasadbelysning. Från att gå från z-wave brytare som styrde lamporna till zigbee lampor som går att styra individuellt. Tanken med bytet av lampor var att få en mer funktionell belysning vid uppfart, och entrén. En smart fasadbelysning.

På fasaden har jag armaturer från Markslöjd. Jag tror att modellen heter MODENA (IP44) och bestyckas med 2st GU10 lampor (Max 35W). I dessa använde jag lampan RYET från IKEA men har nu bytts till IKEA TRÅDFRI GU10 400 lumen som är dimbar och lyser i varmvitt sken (2700K).

Smart fasadbelysning

Funktionen som jag ville skapa är en svagare belysning som riktas uppåt för att belysa takfoten när det inte är någon aktivitet på tomten och vid aktivitet slå på belysningen som riktas nedåt samt öka ljusintensitet uppåt.

Ljussensor

För att tända fasadbelysningen använder jag mig av en ljussensor. När ljuset är under 10 lux så tänder jag belysningen som riktas upp mot takfoten.

Rörelsesensor

För att öka belysningen när någon är på tomten använder jag mig av rörelsesensorer. När det är rörelse tänder jag belysningen riktad mot marken och ökar ljusstyrkan mot takfoten. Efter 10min släcks belysningen mot marken och ljusstyrkan mot takfoten dämpas.

Tid

Det finns ett läge där fasadbelysningen tänds vid ett klockslag och det är på morgonen. Belysningen tänds klockan 06:00 på vardagar och släcks när det blivit ljust ute.

Timer vid nattläge

När nattläge slår på stängs belysningen av inne i huset men jag vill att fasadbelysningen ska vara på lite längre och då startar jag en timer som går i 60min. När timern har nått 0 stängs fasadbelysningen av och kommer sedan bara att tändas vid rörelse.

 

Nackdel med Zigbee lampor
Ett av problemen är att lamporna alltid måste vara på. Är det någon här hemma som använder lampknappen inomhus för att släcka belysningen så blir lamporna strömlösa och då fungerar de inte.
Pga av just detta scenario behöll jag z-wave brytaren och kan då slå på lamporna igen.

Fasadbelysning

Här hittar ni mer information om vad jag använder i mitt system:

Smarta Hem

About Claes