Athom Homey – IFTTT – Husqvarna Automower

By Claes

Styr min Husqvarna Automower med Athom Homey och IFTTT

Uppdatering 2021-11-07:
Tyvärr verkar det som Homey inte kommer att stödja IFTTT efter Februari 2022. Nu måste jag hitta en annan lösning på denna automation.

Uppgradering av Automower 430x från 2016

Min Husqvarna Automower 430x från 2016 har blivit uppgraderad och fått en kommunikationsmodul installerad. Själva installationen av modulen kunde jag inte göra själv utan det fick verkstaden som säljer Husqvarna ta hand om. Tanken att utrusta Automowern med en kommunikationsmodul kom efter att vi hade byggt ett eget litet garage till gräsklipparen som vi har döpt till Harry.
Genom att Harry stod i garaget så var det opraktiskt att flytta på garaget varje gång någon inställning skulle göras. Det senare kan var ett stort svepsjälv eftersom tanken att kunna styra saker ligger mig varmt om hjärtat.

Husqvarna appen

Appen till Automower är riktigt bra och alla inställningar kan göras förutom en sak. Tid och datum för klipparen måste göras manuellt på klipparen.
En funktion som jag tyckte var lite kul att se var statistik. Min gräsklippare har varit ute i drift under 1760 timmar och rullat 2788 km. Otroligt vad mycket tid familjen har sparat och kunnat lägga på andra saker än att klippa gräsmattan.
En annan sak som slog mig när jag gick igenom menyn i appen var rubriken Smart Home och det var här jag insåg hur jag skulle styra Automowern med min Athom Homey, med IFTTT.

En Husqvarna app till Athom Homey finns inte idag men både Husqvarna Automower och Athom Homey har koppling till IFTTT.
Länk till Husqvarna IFTTT: https://www.husqvarna.com/se/support/sjalvservice-digitala-tjanster/stalla-in-integration-med-din-automowerrobotgrasklippare-med-ifttt-ka-01220/

Länk till IFTTT appen för Athom Homey: https://homey.app/sv-se/app/com.ifttt/IFTTT/

Funktion med min Athom Homey

Funktionen som jag ville skapa var att kunna starta och parkera Harry med min Athom Homey. Jag ville även kunna få Harrys status till min Athom Homey som startad, laddar, parkerad och larm.

För att ta reda på vilka funktioner jag kunde använda kopplade jag min Automower till mitt IFTTT konto och klickade på IF. Här hittade jag en funktion som heter ”Automower status has changed” och tänkte att den kan passa bra för att visa status men jag behövde veta vilken infromation som skickades.
Jag skapade nu en automation med följande ingredienser. Om: Automower status has changed. Då: Starta flow med tags.
Här kunde jag välja lite olika taggar och valde Tag 1 till status, Tag 2 till Mode och Tag 3 till Automower.
Därefter skapade jag ett flow i min Athom homey för att testa vilken information som skickades med de olika taggarna.
När: IFTTT Applet startar ett flow med tags
: Skapa ett meddelande med Tag 1, Tag 2 Tag 3.

För att testa taggarna startade jag Harry, pausade, stängde av med strömbrytaren, parkerade och simulerade en krock för ett felmeddelande. Med informationen som jag nu hade till hands skapade jag 7st Virtuella enheter i Athom Homey.

För att starta och parkera Harry med Athom Homey skapade jag flow ex Parkera Harry.

När: Den virtuella enheten Parkera Harry ändras.
Och: Parkera Harry är på.
: IFTTT run Applet Parkera Harry

Virtuella enheter

Det fanns ett annat skäl för mig att skapa de virtuella enheterna och det för att presentera status på min Dashboard (Home Assistant)
Här har jag tagit en bild på Harry och använder mig av picture-elements i Home Assistant för att indikera status. On/off, felmeddelande, parkerad, laddar och klipper.

Här hittar ni mer information om vad jag använder i mitt system:

Smarta Hem

About Claes