Byta batteri i sensor – Smarta hem

By Claes
Byta batteri i sensor

Jag har nu väldigt många sensorer som är drivna av batterier och är anslutna till min Athom Homey. Totalt 34st, en blandning mellan rörelsesensorer, Ljussensorer, temperatursensorer vattensensorer, brandvarnare och dörrkontakter. Häromdagen blev jag fundersam när en sensor inte detekterade rörelse. Efter lite felsökning hittade jag felet och det visades att problemet var ett urladdat batteri. Bytte batteriet och sensorn började rapportera igen. Nu började jag att fundera om det gick att skapa en automation för att indikera när ett batteri börjar närma sig slutfasen av sin livslängd och då få en notis notis när det är dags att byta batteri.

Athom Homey – Energi

För att undersöka batteristatus på enheter som är kopplade till min Athom Homey brukar jag använda mig av funktionen Batterier.

Den funktionen hittar jag när jag klickar på Energi på startsidan och sedan på batterisymbolen längts upp i högra hörnet.
Här hittar jag information som sensornamn, batteristatus och på vissa modeller även batterityp.

Mitt Athom homey flow – Batteristatus Sensorer

För att inte behöva gå in i fliken batteri och undersöka status gjorde jag nu ett flow för att meddela när en sensors batteri rapporterar under 20%.

När: Enheter – En sensors värde har ändrats (Batteri)
Och: Logik – Batteri är mindre än 20
Då: Skapa ett meddelande på tidslinjen med: (Namn) i (Zon) har nu batterinivå (Värde) Dags att byta batteri


Nu har jag fått ett meddelande att enheten Symfonisk i Uterummet har batterinivå 16 Dags att byta batteri

Det jag är är osäker på är hur alla sensorer rapporterar sin batteristatus men det kommer jag snart att få reda på.
Uppdatering 2021-03-10. Nu har jag använt denna funktion en stund och de flesta sensorer rapporterar batteristatus förutom mina Fibaro rörelse sensorer. De indikerar 100% och sedan 0%. Om det går från 100 direkt ner till 0 så är det svårt att få en indikering när det är dags att byta batteri.

Här hittar ni mer information om vad jag använder i mitt system:

Smarta Hem
Produkter
Mina Athom Homey flows

About Claes