Smarta hem – Dashboard med Home Assistant

By Claes

Dashboard med Home Assistant

Annons:

Under våren 2019 skrev jag ett inlägg om hur jag skapade mig en dashboard.

Jag skapade mig en dashboard med Home Assistant som är installerad på en Raspberry Pi 3.  För själva panelen använder jag mig av en äldre iPad.
Nu kan jag presentera alla enheter som finns på Homey och dessutom använda smarta funktioner som finns till Home Assistant.
Det inlägget kan ni hitta här: Dashboard för mitt smarta hem

Har under hösten och vintern lekt lite mer med Home Assistant och min Dashboard har förändrats. Dels på grund av att jag själv ville föra in lite mer funktioner samt att Dashboarden används av andra i familjen för att styra belysningen i deras rum. Jag tycker det är enklare att klicka på Home Assistant symbolen på iPad alt iPhone, välja rum och dimra, stänga av eller sätta på belysning än att göra det med Athom Homey.

Några exempel på hur mina sidor ser ut med både mörkt och ljust tema.

Automatisk ändring från Ljust till Mörkt tema

I Athom Homey har jag en virtuell enhet som heter Mörkt inne. Den ändrar status beroende på ljusnivån inomhus. Med hjälp av denna kan jag nu ändra tema på min Dashboard. Ljust inne = ljust tema. Mörkt inne = mörkt tema.

Denna funktion är den enda automation som jag har i Home Assistant. Alla övriga automationer i mitt smarta hem är skapade med Athom Homey.

Annons:

Vardagsrummet med ljust och mörkt tema

Annons:

Sida med information från temperatursensorer och termostater

Vad använder jag:

– Athom Homey
– Raspberry Pi 3 model B+
– Home Assistant
– En äldre iPad air

För att Homey ska kunna kommunicera med Home Assistant använder jag mig av följande appar:
–  MQTT Client: https://apps.athom.com/app/nl.scanno.mqtt
–  MQTT Hub: https://apps.athom.com/app/nl.hdg.mqtt
–  Broker. Jag har valt att använda Mosquitto broker i Home Assistant.

Här hittar ni mer information om vad jag använder i mitt system:
Här hittar ni mer information om vad jag använder i mitt system:
Smarta Hem
Produkter
Mina Athom Homey flows

Annons:

About Claes