Fibaro Smart Implant FGBS-222 Installation

By Claes

Fibaro Smart Implant FGBS-222

Installerade Fibaro Smart Implant FGBS-222 för att styra mitt ventilationsystem FTX. Jag ville automatiskt kunna växla mellan hög, normal och låg fläkhastighet. Har haft Fibaro Smart Implant installerat på Homey men nu under 2022 har jag flyttat Fibaro Smart Implant till Home Assistant

Har letat efter en z-wave eller zigbee enhet med potentialfria utgångar för att kunna styra mitt gamla FTX system. Läste lite om Fibaro Smart Implant FGBS-222 och blev intresserad att testa så det blev en sväng till kjell.com för shopping.

Fibaro Smart Implant är riktigt liten och mäter bara 29 x 18 x 13 mm.

Strömkälla: 9-30V DC
Ingångar: Analoga / digitala
Utgångar: 2st potentialfria
Inbyggd temperatursensor
Supportar 6st DS18B20 eller 1st DHT22
Radioprotokoll: z-wave
För mer information, länkt till Fibaro sida om specification

Fibaro Smart Implant i Athom Homey
Efter att ha kopplat ihop Smart Implant med Athom Homey fick jag nu upp en enhet som heter Smart Implant.

Här kan jag se information om temperatur och status på ingångarna men ingenting om utgångarna. Efter lite letande ifall jag hade gjort något fel gav jag upp och installerade 2st virtuella enheter för att kunna styra utgångarna med Flow.

Följander funktioner kan jag använda i Athom Homey flow
Athom Homey flow: När

Athom Homey flow: Då

Här hittade jag styrningen för utgångarna. Nu kopplade jag 2st Virtuella lägen med respektive utgång och kan nu både se status i Athom Homeys enhets sida, få statusinformation till min Dashboard och styra utgångarna på ett enkelt sett.

Styra ventilation när fuktigheten i badrummet överstiger 65%

Funktionen jag ville ha var att kunna öka ventilationen när fuktigheten i badrummet överstiger 65%. FTX aggregatet har 2st ingångar för att manuellt ändra fläkthastigheten till hög eller låg  och det var där jag kopplade in utgångarna på Fibaro Smart Implant.

Aqara Temperatursensor

I badrummet sitter en Aqara temperatursensor (zigbee). Den sensorn mäter även luftfuktighet.
Jag skapade ett flow som instruerar Athom Homey att när luftfuktigheten överstiger 65% ska ventilation hög slås på. Efter 15min slås läge hög av och normal ventilation blir åter i drift.

Vad använder jag:

– Athom Homey
– Fibaro Smart Implant FGBS-222
– Aqara temperatur sensor
– Athom Homey Fibaro app
– Athom Homey Xiaomi / Aqara Zigbee app avd Ted Tolboom

 

Fibaro Smart Implant Home Assistant

Under 2022 förde jag över Smart Implant Homey till Home Assistant. Jag använder Aeotec Z-stick Gen 5+ som z-wave kontroller och sedan Home Assistant som styr automationerna och det fungerar riktigt bra!

 

Här hittar ni mer information om vad jag använder i mitt system:
Smarta Hem

About Claes