Mitt Smarta hem

By Claes
Mitt Smarta Hem / Home Automation med Athom homey

Annons:

Mitt Smarta hem

Ett system som styr t.ex lampor i huset, visar husets energiförbrukning, kamera övervakning, vattenlarm för diskmaskiner eller varmvattenberedare, brandvarnare som larmar till mobiler och tänder lamporna, temperatursensorer som kan sätta igång luftvärmepumpen när det blir kallt eller ljussensorer som tänder belysningen när det blir mörkt inne.
​Att ha ett Home Automation system i huset ska enligt min mening underlätta vardagen. Produkterna skall vara ihopkopplade och fungera utan att användaren behöver ställa in olika inställningar varje dag. Systemet skall finnas, fungera och vara dolt.
​Att kunna styra belysningen med mobilen är för en teknikintresserad väldigt roligt, men det skall också vara möjligt att använda lysknapparna manuellt för de i hushållet som inte vill ta fram sin mobil, starta en app för att slå på utebelysningen.

Smarta Hem – Tekniken

​Tekniken för sensorer och switchar som jag har använder z-wave och zigbee och som kontrollenhet använder jag mig av Athom Homey.

Athom Homey
(Early 2018)

Annons:

Jag började med NEXA enheter

Jag började att automatisera hemmets belysningen för några år sedan. Utebelysningen var kopplad till en rörelsesensor och några fönsterlampor var kopplade till mottagare som hade av och på funktion. Det enda sättet att styra fönsterlamporna var genom en fjärrkontroll.

Nu är merparten av belysningen jag har i hemmet kopplat till Athom Homey, direkt via Z-wave switchar eller Zigbee hub (Philips Hue / IKEA Gateway). I och med kopplingen till Athom Homey kan jag styra all belysning med fjärrkontroll, vanliga strömbrytarna (zwave switchar), tid, ljus, rörelse, soluppgång och solnedgång mm.

Med tiden har det kommit till fler funktioner i hemmet. Nedan är några exempel:

Annons:

Exempel på mina Automationer

– Tvättmaskin rapporterar till mobilen när den är klar. Här använder jag en vibrationsensor för att veta när tvättmskinen startar. Denna funktion är riktigt bra för mig eftersom jag brukar glömma bort att den är startad och sen hör jag inte signalen ifrån tvättmaskinen när programmet är slut.

– Diskmaskinen rapporterar start och stop. Här använder jag en Fibaro FGWPF för att mäta energi

– Kaffemaskin indikerar på och av. Samma funktion som diskmaskinen. Fibaro FGWPF mäter energi.

– Kattluckan indikerar om katten har gått ut eller in. Här använder jag 2st rörelsesensor.

– Sonos är ihopkopplat med Athom Homey. Har en funktion som bara fungerar på fredagar. När jag kommer hem med min mobil och om tiden är mellan 16-19 frågar Athom homey om jag vill slå på musiken i vardagsrummet och köket.

– Pollenprognos – Athom Homey meddelar hur nästa dag ser ut när det gäller pollen. Ökande, minskande eller samma mängd.

– Kaffebryggaren och TV:n har en funktion på morgonen när det är helg. När kaffebryggaren slås på startar även TV:n med låg volym och visar TV4 nyhetsmorgon.

– Sonens dator slås på när han kommer hem från skolan. Athom Homey skickar ett meddelande till hans mobil med frågan: Ska jag starta datorn? Här kan han välja Ja eller Nej.

– Belysningen i köket slås på med hjälp av ljussensor om någon är hemma. Är det någon i köket ökas ljuset med hjälp av en rörelsesensor över bänkskivorna. När det inte har varit någon i köket på 10min dämpas belysningen.

– Kameror tänder utebelysning när de detekterar närvaro

Annons:

Här hittar ni mer information om vad jag använder i mitt system:
Smarta Hem
Produkter
Athom Homey flows

About Claes