Smarta hem – Installation av Athom Homey

By Claes
Installation av Athom Homey – kontroller för det smarta hemmet

Annons:

Jag har använt Vera som kontroller för home automation / smarta hem under många år. Vera har fungerat mycket bra men på sista tiden har jag tittat på andra alternativ pga Vera inte erbjuder tjänster som t ex IFTTT, Google home mm.

Jag blev nyfiken att testa Homey som har funnits på marknaden under några år och har stöd för väldigt många tjänster och produkter.

Processor: 1GHz ARMv7
RAM minne: 512MB
Lagring: 4GB
Trådlös kommunikation:
NFC
Z-Wave plus
Zigbee
Bluetooth 4.0
Wi-fi 802.11b/g/n
433MHz
868MHz
Infraröd sändare/mottagare
Övrigt:
Inbyggd högtalare och 3.5mm stereo uttag
Källa: https://www.athom.com/en/homey/technology/

I boxen fick jag med Homey, 220V USB adapter och kabel.

Installationen av Homey var enkel när jag väl hittade setup länken. Den finns på ena sidan av kartongen.
http://setup.athom.com

När wifi på Homey var uppsatt och OK, laddade Homey ner den senaste mjukvaran och sedan var jag igång.
När det gäller anslutning till hemmanätverket är det wifi som gäller(finns ingen ethernetport), vilket gör att Homey är väldigt enkel att placera i huset.

Annons:


När Homey var installerad var det dags att komma igång och lägga till enheter och tjänster. Med Vera så är det flesta z-wave kompatibla produkterna redan inbakade i mjukvaran. Med Homey installerar man först en app för att lägga till kompatibiel produkt. I mitt fall fick jag installera Fibaro appen för att kunna lägga till en smartplug typ FGWP. För att få tillgång till mina zigbee lampor installerades även Hue appen.

Skapa scener/händelser görs i Homeys Flows. Relativt enkel att skapa en scen där en virtuell knapp stänger av takbeslyning. Homey har 3 lägen, When, If & Then. Betydligt lättare att skapa scener i Homey jämfört med Vera.

Nu kommer jag att köra både Vera och Homey parallellt ett tag för att sedan bestämma mig vilken kontroller jag ska använda.
Mer info kommer!

Annons:

Uppdatering: 20181118

Nu har jag flyttat över alla mina z-wave enheter från Vera till Homey. Det gick riktigt bra och Homey stödjer alla mina produkter förutom NorthQ energimätaren. Jag har sett att det finns en app utvecklad för NorthQ och det ska vara möjligt att ladda hem från Github men det tänkte jag ta vid ett senare tillfälle.

Att addera en z-wave enhet till Homey går riktigt smidigt. Först laddas appen ner för enheten som ska adderas, t ex Fibaro, Aeotec eller Everspring och sedan guidas man på ett enkelt sätt för att addera produkten till Homey.
Jag blev glatt överraskad över det riktigt fina gränssnittet för att justera parametrar på z-wave enheter.
Nedan är ett exempel för min Fibaro Motion sensor. Jämfört med Vera är det riktigt enkelt att ändra parametrar för att finjustera vissa inställningar.

Nedan är några av de appar jag laddade hem för att få samma funktioner som jag hade med Vera.

HTTP request card använder jag för att integrera kamerans rörelsesensor till Homey.
Virtual Devices för att sätta Homey i olika lägen, t ex Hemma, Natt och Borta.
CountDown för att skapa olika timrar för belysning.

Annons:

Alla enheter (förutom NorthQ) och alla funktioner som jag hade med Vera fungerar nu med Homey.
Nu ska jag enbart använda Homey ett tag och sedan ska jag utvärdera.
Återkommer snart!

Uppdatering: 20181122

Homey snurrar här hemma och allt fungerar mycket bra.
Hittade appen för NorthQ på Github och den installerades genom att använda Node.js. på datorn och logga in på Homey i utvecklingsläge.

All automation i Homey sker med Flows och det är här jag har spenderat mest av tiden. Jag tycker att det var relativt enkelt att komma igång och skapa automationerna pga dra och släpp funktionerna och ett bra användarinterface.
Det som jag ska tänka på är att skapa ett system för alla flows. T ex skapa mappar för rum eller funktioner för att enkelt hitta flows om jag måste ändra något.

Exempel på hur jag använder IP kamerorna rörelsesensor för att styra belysning
Appar som jag använder: HTTP request, Virtual Devices och CountDown.
1. Skapade ett Flow som ska tända belysning
2. (WHEN) Kameran skickar rörelselarm till Homey
3. (AND) Är nattläge på och kamerans värde = on
4. (THEN) Starta räknare som jag har satt till 240sek, tänd belysning.

Nästa flow för att stänga av belysningen:
1. (WHEN) räknare = 0
2 (THEN) stäng av belysningen.

Annons:

Mycket är bra med Athom Homey men det som jag tycker är lite märkligt är att appen för telefonen inte riktigt fungerar. Jag använder iPhone iOS 12 och t ex visas inte alla symboler och det är inte möjligt att starta ett flow manuellt. Vid dagens datum 20181122 var det 1 år sedan appen uppdaterades. En annan funktion som jag saknar är en backupfunktion för kopplade enheter.
Något som fungerade bra på Vera var att få feedback om någon enhet inte fungerade. Denna funktion kan jag inte hitta i Homey. För att få denna funktion skapade jag ett flow som kollar om någon enhet inte har rapporterat under 12timmar. Då skriver den i loggen samt att jag får en notis i telefonen.
Teknik i Hemmet

Athom Homey: Firmware 1.5.12
iOS app: 1.3.3

Nu är Vera totalt bortkopplat ur mitt system och jag kommer från och med nu bara att köra Homey.

About Claes