Smarta hem – Smart belysning

Claes

Annons:

Smart belysning

Jag började att automatisera hemmets belysningen för några år sedan. Utebelysningen var kopplad till en rörelsesensor och några fönsterlampor var kopplade till mottagare som hade av och på funktion. Det enda sättet att styra fönsterlamporna var genom en fjärrkontroll.

Nu är merparten av belysningen jag har i hemmet kopplat till Vera, direkt via Z-wave eller via en Zigbee hub (Philips Hue). I och med kopplingen till Vera kan jag styra all belysning med fjärrkontroll, vanliga strömbrytarna (zwave switchar), tid, ljus, rörelse, soluppgång och solnedgång mm.

Z-wave
Belysning via z-wave sker med switchar eller smartplugs. Med switcharna styr jag takbelysning, köksbelysning och utebelysninen till trädgården. En fördel med switcharna är att belysningen går att styra med strömställaren då switchen är monterad bakom strömbrytaren. Smartplug använder jag till några fönsterlampor.

Zigbee
Lamporna baserade på zigbee som jag använder är av märkena Philips Hue och IKEAS TRÅDFRI. Alla lamporna är kopplade till Philips Hue bryggan som är ansluten till Vera. Skillnaden jag har sett mellan IKEA och Phillps lamporna är att Philips lamporna går att dimra till en lägre ljusstyrka än IKEA lamporna.

En nackdel jag har sett med zigbee lampor är att om någon använder strömbrytaren istället för fjärrkontrollen fungerar inte styrningen eftersom elektroniken sitter i lampan.

En annan negativ sak är att lamporna går på (100%) efter ett strömavbrott.
En stor fördel med zigbee är att det går att styra enskilda lampor kopplade i en grupp. Vid t ex nattbelsyning behöver jag inte tända upp alla 11 lampor i vardagsrummet utan kan välja 2st som går på med en svag ljusstyrka.

Annons:

Enheter som är kopplade till Vera i mitt system för att styra/trigga belysning (Energimätaren triggar inte belysning)

Ikea dimmer monterad på strömbrytare för att styra hallbelysning med 6st Ikea GU10 lampor.

Annons:

Phillips HUE fjärrkontroll för att styra 11st Phillips Hue GU10 lampor. Fjärrkontrollen går att programmeras för att ställa in olika scener. Jag tycker att den är väl stor i fysiska dimensionerna med sina 115x70mm (inklusive väggplatta)

Mer om utrustning och vad jag använder hittar ni här

About Claes