Smarta hem – test av rökdetektor FGSD-002

By Claes
Test av rökdetektor FGSD-002 från fibaro

I mitt Home automation system har jag installerat 2st rökdetektorer, FGSD-002 från Fibaro som är kopplade till Vera. FGSD-002 är en optisk rökdetektor som reagerar både på rök och temperaturökningar.

I bilden ovan ser vi FGSD-002 som är kopplad till Vera och visar sig som rökdetektor och temperatur sensor. Om rökdetektorn larmar ska FGSD-002 signalera optiskt (röd led) och med ljud via den inbyggda sirenen. Eftersom den är kopplad till Vera har jag skapat en scen som tänder alla lampor, skickar mail och SMS till användarna.

Dessa sensorer har jag haft under en längre tid och häromdagen funderade jag på om de verkligen fungerade. Jo, de indikerar att de kommunicerar med Vera och jag har tryckt på knappen för att testa signalen men fungerar de med rök.

Jag åkte till Kjell och Company och inhandlade Smoke Alarm Tester. Det är en spray som simulerar rök för att testa brandvarnare.

 

 

 

Nu var det dags för test!

Efter att sprayat detektorerna under 2-3 sekunder så larmade båda inom några sekunder.

FGSD-002 indikerade med både ljus och ljud.
Vera indikerade med ljud
Mail skickades till användarna
SMS skickades
Teknik i Hemmet

Mitt omdöme av FGSD-002:
+ Liten och snygg
+ Stark siren
+ Lång batteritid med 1st CR123A
+ Z-wave
+ Uppfyller kraven för SS-EN 14604:2005

Utrustning vid test.
Vera Secure
2st FGSD-002

About Claes