Smarta hem – skapa mer avancerade händelser i Vera med PLEG

By Claes

Annons:

Att skapa händelser i Vera för att utföra ett kommando vid en viss tidpunkt eller vid enstaka tillfällen är relativt lätt men vill man ha en funktion med flera olika variabler kan det bli lite knepigare. För att skapa mer komplicerade händelser med flera olika parametrar kan man ladda ner och använda PLEG. PLEG står för Program Logic Event Generator och är ett program som laddas ner i Vera kontrollern. Mjukvaran är inte gratis med denna är värd varenda krona.

Exempel för att styra utebelysning under natten:
Jag har 5st kameror som jag har kopplat till min Vera kontroller. Jag skickar inte kamerabilden till Vera utan bara larm från rörelsesensorn. Varje kamera är kopplad till en Virtual Motion Sensor.

Denna funktion kommer bara att vara på under natten och då använder jag mjukvaran House Modes Plugin.
Denna Plugin kan ändra läge vid en tidpunkt. T ex slår den om till natt vid klockan 23:00. Vid 23:00 stänger jag av utebelysningen.

Annons:

Nu vill jag att belysningen ska slå på ifall rörelsensorn blir aktiverad. Belysningen ska gå på och sedan släckas efter x minuter.
För att få till denna funktion har jag använt mjukvaran PLEG.
Sensorer och House Mode är triggers
Sedan skapade jag ett villkor (Conditions) med följande funktion. Rörelsensorer ska bara fungera om House Mode är satt till Natt.
När villkoret är klart ska något utföras (Logic Action)
Om villkoret är rätt så ska utebelysning slå på. Efter x minuter slå av.

När allt är klart är det möjligt att visa en Relationship Graph (se ovan). Med denna får jag en bra överblick över triggers, villkor och händelser.

Läs mer om PLEG på utvecklarens hemsida. http://rts-services.com/Vera/Plugin/PLEG/ 

Annons:

About Claes