Smarta hem – Home Automation – Vad behövs och hur kommer man igång

By Claes

Smarta hem – Home Automation – Vad behövs och hur kommer man igång

Smarta hem / Home Automation

Ett system som styr t.ex lampor i huset, visar husets energiförbrukning, kamera övervakning, vattenlarm för diskmaskiner eller varmvattenberedare, brandvarnare och temperatursensorer.
​Att ha ett Home Automation system i huset ska enligt min mening underlätta vardagen. Produkterna skall vara ihopkopplade och fungera utan att användaren behöver ställa in olika inställningar varje dag. Systemet skall finnas, fungera och vara dolt.
​Att kunna styra belysningen med mobilen är för en teknikintresserad väldigt roligt, men det skall också vara möjligt att använda lysknapparna manuellt för de i hushållet som inte vill ta fram sin mobil, starta en app för att slå på utebelysningen.
En annan aspekt är att kunna installera ett system utan att behöva dra nya kablar i huset.
​Tekniken som jag har använt är z-wave och zigbee.

VILKEN UTRUSTNING BEHÖVS

Det första som behövs är en enhet som kommunicerar med alla produkter. Denna enhet har många namn på marknaden t ex Gateway alternativt Kontroller.

​Finns idag flera företag som säljer kontrollers och det är lämpligt att välja en som passar syftet och som stödjer de flesta protokoll på marknaden.
Några tillverkare av Kontrollers:
Athom Homey
Vera Control
Fibaro
Samsung
Telldus

Utöver kontrollern så behövs produkter som skall användas i systemet för att t.ex styra belysningen, rörelsesonsorer, sirener, vattenlarm mm. Det är viktigt att kontrollera att enheten som köps till kontrollern stödjs och att enheten är anpassad för bruk i det land som den skall fungera i. Det kan vara lockande att köpa en z-wave enhet via nätet men man skall komma ihåg att frekvenser skiljer sig åt beroende på land och region.

​När allt väl är beställt och finns tillgängligt så skall alla produkter kopplas in och systemet och programmeras. Tänk på att alltid anlita en behörig elektriker för produkter som kräver fast installation.

Tjänster och applikationer

Lika viktigt som det är att kontrollern stödjer radio protokoll för att styra mina z-wave enheter, lika viktigt är det att kontrollern stödjer en bredd av tjänster och applikationer.
När jag valde kontroller  (Athom Homey) var det viktigt att det fanns stöd för t ex Sonos, Philips Hue, IKEA, Daikin och tjänster som IFTTT, Alexa och Google home.

 

Här hittar ni mer information om vad jag använder i mitt system:

Smarta Hem
Produkter
Mina Athom Homey flows
Dashboard

About Claes