Wifi, Z-wave, Zigbee, Thread och Bluetooth – Det smarta hemmet

By Claes
Teknik för det uppkopplade hemmet?

Produkter för det smarta hemmet / Home automation blir allt mer vanligt på marknaden.
I detta inlägg så kommer jag lista några av de tekniker som används för uppkopplade enheter till det smarta hemmet / Home Automation.

Zigbee 802.15.4
Kommunicerar på 2.4GHz (ISM)
Enligt Zigbee alliance hemsida finns det 1533 certifierade Zigbee produkter (2017-11-28)

Z-wave
Konkurrent till Zigbee men Z-wave kommunicerar bara på 800-900MHz bandet. 868.4MHz är en godkänd frekvens för att använda i Europa.
Enligt Z-wave alliance hemsida finns det över 2100 certifierade produkter och 70M sålda enheter.

Thread
Använder Wifi 802.11 för att kommunicera med internet men också 802.15.4 för att kommunicera inom meshnätverket. Viktigt att poängtera att detta inte är Zigbee. Länk till Thread group hemsida

Wifi 802.11ah (HaLow)
Komplement till 802.11 men kommunicerar på 900MHz bandet. Kommunikation på 900MHz bandet kommer att ge längre räckvidd än 2.4GHz och 5GHz men betydligt sämre kommunikationshastighet. I t ex enheter som sensorer är dock inte hastigheten avgörande då de oftast sänder korta meddelande om t ex statusförändringar. 802.11ah finns inte vad jag vet i någon produkt och jag har inte sett någon kontrollenhet som stödjer HaLow
Läs mer om Halow hos Wi-fi alliance

Bluetooth LE
Blueooth är en välkänd teknik som är inbyggd i de flesta moderna telefoner för att kommunicera med andra produkter.  Kommunicerar på 2.4GHz (ISM) och har en datahastighet på ca 2Mbit/s (Bluetooth 5).
Mer information hittar ni på Bluetooth.com

Frekvenser:
Om vi tittar på frekvenser ser vi att Wifi, Zigbee, Thread och Bluetooth kommunicerar på det fria 2.4GHz bandet. Har tidigare skrivit ett inlägg om Wifi och Zigbee – 2.4GHz kanaler och planering. Det kommer att bli trångt i 2.4GHz etern så god planering tror jag är ett måste.

Själv har jag byggt upp mitt Home Automation med Z-Wave men kommer snart att addera Zigbee för att testa Ikea Trådlös och Hue.

About Claes